Sillye Jenő a Vasárnapnak: Sokkal többet tudok az Úristenre bízni

Sillye Jenő keresztény énekes dalszerző bátorító üzenetét tolmácsoljuk. A gitáros előadó a több mint ötven éve létező keresztény katolikus könnyűzene ikonikus alakja. Szavai, dalai és élete minden időben reményt akartak önteni az őt hallgatók szívébe. A keresztény zenész a vírusjárvány miatt most a négy fal között sem tesz mást: hirdeti, hogy Krisztus, aki velünk van minden nap, számít ránk és tanúságtételünkre.

A hozzám hasonló korú testvérekkel már a koronavírus-járvány kiemelten veszélyeztetett társadalmi csoportjába  tartozom. Tisztában vagyok azzal, mit jelent, ha azt elkapom. Egy láthatatlan szörnyű vírus pusztítja, gyilkolja az egész világot.

Minden nap járok szentmisére, de utoljára március tizenkettedikén vehettem azon részt az egyházközségünkben. Nagyon nehéz volt elfogadni ezt az állapotot. Korábban mindig csak a hátamra kaptam a gitáromat, és átmentem a közeli templomunkba. Énekeltem a szentmise énekeit, dicsértem az Urat. Ez volt az életem ritmusa, óriási erőt adott nekem. Még a vérnyomásom is normális volt. A napi szentmise a gyógymódom része lett.

Két éve daganattal műtöttek, egy évvel ezelőtt pedig másodszor is stroke-ot kaptam.

Nem alaptalanul vannak tehát bennem a félelmek a mostani vírusfertőzés miatt. Most be vagyok zárva a kis előkertes lakásomba. El kellett fogadnom ezt az új állapotot. A hozzám hasonlóan betegséget már átélt idősebb emberek nem tudják, hogy mi lesz.

Jézus az én orvosom és békességem – Sillye Jenő a Vasárnapnak

A gyermekeink persze mindenről gondoskodnak. Sose gondoltam volna, hogy az öt gyerekemnek egyszer majd én leszek kiszolgáltatva. Hála van a szívemben az Úristennek, hogy annak idején elfogadtuk az ő életüket, és most ők gondoskodnak rólunk felnőttként. Nem kell semmi miatt aggódnom.

Ahogy nekem jó, ha megtapasztalom az erőt, úgy érzem, nekem is erőt kell adnom másoknak, akik hasonló helyzetben vannak. Amit szeretnél, hogy veled tegyenek az emberek, tedd te is az emberekkel – buzdít bennünket Jézus. 

Amióta ez a helyzet van, erősebben imádkozom. Sokkal többet tudok az Úristenre bízni. Megtanultam

lélekben imádni az Urat.

Azt, amit az evangéliumban a szamariai asszony még nem tudott. Jézus azt mondja neki: „elérkezik az óra, s már itt is van, amikor igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát. Mert az Atya ilyen imádókat akar.” (Jn 4,23).

A Szentírás olvasása minden napra egy programot is ad. Meg kellett tanulnom sokkal erősebben lélekben imádnom az Urat. Még inkább rászorulok az Ő szeretetére. A lelki áldozást is mélyebben és komolyan akarom megélni. Aki katolikus keresztény, bizonyára érti, mit jelent számomra mindez.

Egész életemet a tanúságtétel jellemezte. Ha nem szóltam semmit, akkor is. Látták az életemet, a gyerekeimet az unokáimat. Minden este láttak, amikor szólt a harang, és gitárral a hátamon átmentem a templomba. Ha mást nem is gondolhattak, de azt biztosan, hogy ez a gitáros egy olyan ember, akinek fontos, hogy a templomba menjen.

Sillye Jenő több mint zenész: ő misszionárius – nyilatkozta Marton Zsolt püspök

Látjuk magunk körül a sok bűnt és istentelen erkölcstelenséget. Ám az Isten erősebb mindenkinél és mindennél. Én is túl akarom élni ezt a fertőzést. Senki nem tudja, hogy meddig tart még. De

utána nagyon nagy szükség lesz a hitvalló emberekre, akik hirdetik Isten dicsőségét. 

Az Úristennek szüksége lesz rám, és mindazokra, aki megvallják és életükkel hirdetik őt. Nem azért, mert bárki erre alkalmasabbnak bizonyulna. Majd az Úr maga tesz tanúságot rajtunk keresztül. Hirdetnünk kell az evangéliumot az egész világban.

Isten azt ígéri, hogy velünk van minden nap a világ végéig a mostani, négy fal közötti helyzetünkben is.

Bátorítást az Úristentől kapunk. Megfogjuk Mária anyai, védő kezeit, és példát veszünk az ő életéből. Neki a legnagyobb helytállás és próba közepette is volt öröm a szívében, mert hordozta az Istent.

Sillye Jenő keresztény énekes dalszerző

Kiemelt képünket Kürtös Kata / Vasárnap.hu készítette.

További olvasására ajánlott írásunk:

Sillye Jenő: Boldogság, öröm volt az életem!

Iratkozzon fel hírlevelünkre