Megvan, mikor lesz a tokiói olimpia!

2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a tokiói olimpia, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor - közölte hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa és a japán kormány.

A XXXII. nyári ötkarikás játékokra eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a koronavírus-járvány miatt múlt kedden mindkét eseményt a jövő évre halasztották. Az elnevezés továbbra is Tokió 2020, illetve Paralimpia 2020 lesz.

A kép forrása: MTI

A NOB hírleveléből kiderül, hogy az illetékes szervek vezetői – Thomas Bach NOB-elnök, Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint Hasimoto Szeiko, olimpiáért és paralimpiáért felelős miniszter – telekonferencia keretében egyeztek meg az új dátumokról.

A döntést három fő szempont alapján hozták meg, ezek a következők: a sportolók és minden résztvevő egészségének védelme, egyúttal a Covid-19 vírus megfékezése; az olimpiai sportágak és a versenyzők érdekeinek védelme; a globális nemzetközi sportnaptár.

Ahogy a NOB fogalmaz, ezek az új időpontok elegendő időt adnak az egészségügyi hatóságoknak és a játékok szervezőinek, hogy megküzdjenek a koronavírus-járvány következményeivel, s mivel szinte napra pontosan egy évvel az eredeti dátumok után kezdődnek majd a seregszemlék, a minimumra csökkenthető a halasztás miatti zavar a nemzetközi sportnaptárban. Hangsúlyozzák: ezzel elég idő marad a még hátralévő kvalifikációs versenyek lebonyolítására is.

„Szeretnék köszönetet mondani minden nemzetközi sportszövetségnek egyhangú támogatásukért, a kontinentális és a nemzeti olimpiai bizottságoknak pedig a nagyszerű közreműködésükért és támogatásukért – idézte a NOB Thomas Bachot. – Köszönöm a NOB sportolói bizottságának is a munkát, állandó kapcsolatban voltunk az elmúlt napokban. Bízom abban, hogy a szervezőbizottsággal, a tokiói és a japán kormánnyal, valamint minden partnerünkkel megfelelünk ennek a példátlan kihívásnak. Az emberiség jelenleg egy sötét alagútban van, a tokiói olimpia lehet a fény az alagút végén.”

Andrew Parsons, az IPC elnöke szerint fantasztikus, hogy ilyen gyorsan megtalálták az új időpontokat, amelyek a sportolóknak és az érintetteknek bizonyosságot adnak, az egész világnak pedig valamit, amire várakozással tekinthet előre.

„Amikor jövőre sor kerül majd a paralimpiára Tokióban, az az emberiség egységének különleges megnyilvánulása lesz, az emberi ellenálló képesség globális ünnepe és a sport szenzációs megmutatkozása” – fogalmazott a brazil sportvezető.

Mori Josiro közölte, azért vetették el a tervek között szerepelt tavaszi időpontot, mert „a hosszú felkészülés és a több idő most jobbnak tűnik”, illetve azért, hogy a világnak több ideje legyen megküzdeni a járvánnyal, és a vírus ne árnyékolja be a tokiói olimpiát – mondta Kiss Gábor István, a közmédia tokiói tudósítója az M1 aktuális csatornán.

A szervezőbizottság elnöke hozzátette, a kvalifikációs versenyek szempontjából is jobb, ha 12 hónap áll rendelkezésre a kezdésig.

Szintén elhangzott, hogy nem hátrány, ha nyáron rendezik a játékokat, hiszen egyrészt a nézőknek akkor könnyebb szabadságot kivenniük, másrészt július elején ér véget az esős évszak, szeptember végén pedig már kezdődnek a tájfunok a japán fővárosban.

Thomas Bach és Abe Sindzó japán miniszterelnök múlt kedden jelentette be a játékok 2021-re halasztását, a döntés példa nélküli a modernkori játékok 124 éves történetében.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Mori Josiro, a 2020-as tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke beszédet mond a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) igazgatósági ülésén 2020. március 30-án. MTI/AP/Reuters Pool/Issei Kato