Nagyon nehéz vagy éppen egészen más?

Inkább mondjuk azt, hogy egészen más! Tehát egy egészen újat élünk meg mindannyian, papok és hívek egyaránt, de még azok is, akik magukat nem tartják hívőnek. Egészen új ez az életszakasz mindannyiunk számára, és teljesen más élethelyzet, mint eddig. Horváth István újpest-kertvárosi plébános a járványidőről a Vasárnapnak.

A mi templomunkban sincs nyilvános szentmise, és semmilyen liturgikus szertartás, csak temetés és esküvő. Miért teszünk így?  Mert ezt kérte a Magyar Katolikus Püspöki Kar a rendelkezésében, és ezt diktálja a józan ész. Bár nagyon furcsa és egészen más ez a kialakult új helyzet, de azt gondolom és tapasztalom, hogy közösségünk tagjai megértik és elfogadják a rendelkezések célját.

A telefon és az internet segítségével próbálom tartani a személyes  kapcsolatot közösségünk tagjaival. Most a közvetlen munkatársaimat kezdtem felhívni telefonon, ahogy azt a váci püspök is teszi. Igyekszem a többi testvérrel is tartani a kapcsolatot, akik ide járnak a templomba. E-mailt írok nekik, telefonon beszélünk vagy éppen chatelünk. Már többen pozitívan visszajeleztek az online szentmise-közvetítéseink kapcsán. Sokan így tudnak „jelen lenni” – ha fizikailag nem is – lélekben mindenképpen itt vannak, és együtt imádkozunk.

A szentmiséken nem vagyok teljesen egyedül, mert kántorunk, Őri Gergely és Faragó András kispapunk velem együtt ünneplik az Oltáriszentséget a templomban. Velük azért „kivételezek”, mert Gergő kántori feladatot lát el – orgonál és énekel – András pedig negyedéves szeminaristaként, papságra készülőként vesz részt a szentmisén, és szolgálatukkal szebbé és színesebbé teszik a liturgiát, aminek szintén nagyon örülök.

Közösségünk egyik aktív tagja megszervezte azon idősebbjeink ellátását, akik arra igényt tartottak. Önkénteseink gondoskodnak a bevásárlásról, így minimálisra csökkenthetik korábban született testvéreink az otthonaik elhagyását. 

Sajnos hittanórákat sem tudunk tartani a szokásos módon, de az elsőáldozóknak a hittanos anyagot elküldjük e-mailben. Velük mindenképpen szeretnénk tovább haladni a felkészülésben. A legtöbb hittanosunk pedig az iskolában is tanul hittant, és az iskolai hitoktatáson keresztül a hitoktató elküldi nekik az aktuális feladatokat, tanulnivalókat. Ők így haladnak a tanmenetet követve.

Pénteken tartottuk az első olyan keresztutat a templomban, amit online közvetítettünk, amiről már szintén kaptunk pozitív visszajelzéseket.

Azt gondolom, hogy ha már néhányan bekapcsolódnak a közvetítéseken keresztül, és tudnak töltekezni, már megérte használni az internet adta lehetőségeket.

Mindannyian használjuk ki, hogy az internet összeköthet bennünket, segít nekünk a kapcsolattartásban!

Vigyázzunk családtagjainkra, egymásra, közösségünk minden tagjára, és tényleg csak indokolt esetben hagyjuk el otthonunkat, ezzel is segítve a vírus terjedésének lassítását!

Innen Újpest-Kertvárosból kívánok mindenkinek sok erőt és kitartást ehhez az új és egészen más élethelyzethez, amit most ezekben a hetekben megélünk mindannyian!

Otthonunk csöndjében is bátran keressük azt a Valakit, aki mindig is jelen volt és jelen van számunkra! Ő keres bennünket és szeretne utat mutatni nekünk ebben a járvány adta más élethelyzetben is!

Maradjunk nyitottak az Úr közeledésére, halljuk meg az Ő szavát, és engedjük, hogy Ő formáljon bennünket! 

 

Horváth István plébániai kormányzó, Budapest-Újpest-Kertvárosi Szent István Plébánia

 

Kiemelt képünk forrása Horváth István atya Facebook-oldala

Az Újpest-Kertvárosi Szent István Templomban március 29-én megtartott vasárnapi szentmise itt tekinthető meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre