WHO: világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – FRISSÍTVE

Világjárvány (pandémia) szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben. Az Operatív Törzs szerda reggeli javaslata nyomán a magyar kormány úgy döntött: veszélyhelyzetet hirdet az ország teljes területére.

„A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt és mély aggodalommal tölti el minket a vírus súlyosságának és terjedésének riasztó szintje, akárcsak a tétlenség riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19 fertőzés” – közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Mint mondta, a Kínán kívüli fertőzések száma tizenháromszorosára emelkedett az utóbbi két hétben a járvány sújtotta országok száma pedig a háromszorosára.

A WHO főigazgatója rámutatott, hogy „mindannyian ugyanabban a csónakban ülünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk”. Hozzátette: nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét, ha észleli, kezeli, elkülöníti a fertőzötteket és végigköveti a fertőzések útját, mozgósítva egészségügyi személyzetét.

Kiemelte:

határozott egészségügyi intézkedésekkel még mindig lehetséges csökkenteni az új fertőzések számát.

Hangsúlyozta azt is, hogy az elkülönítésnek kell lennie a fő pillérnek a vírus terjedésének megakadályozása végett.

Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 118 ezret, a halálos áldozatok száma 4291. A járvány 114 országot ért el.

Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg Irán és Olaszország a legsúlyosabban érintett a járvány által sújtott országok közül, de más államok is nagyon hamar ugyanebbe a helyzetbe kerülhetnek.

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte: beutazási tilalmat rendeltek el Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán vonatkozásában, ez alól csak a magyar állampolgárok kivételek, ők pedig automatikusan karanténba kerülnek. A szlovén és az osztrák határon bevezetik a határellenőrzést.

További változás, hogy nem tarthatók száz főnél nagyobb rendezvények zárt térben, illetve 500 főnél nagyobb rendezvények kültéren.

Elmondása szerint az iskolákat egyelőre nem indokolt bezárni (az a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné), de ha az élet- vagy egészségvédelem indokolja, akkor lépni fog a kormány, folyamatosan vizsgálják a helyzetet. Az egyetemek ugyanakkor bezárnak, távoktatást vezetnek be, erre legkésőbb hétfőtől fog sor kerülni. Gulyás kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják – ismertette a döntéseket a tárcavezető.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Kitért arra is, hogy szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karatén-határozatra vonatkozó kötelezettséget megszegi. A kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében – hangsúlyozta.

A döntések visszavonásig érvényesek – rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Gulyás Gergely kiemelte: jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek a kialakult járványnak.

Az árvíz idején volt már példa veszélyhelyzet elrendelésére

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolta a kormánynak az operatív törzs az új koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban szerdán a közmédiának azt nyilatkozta, hogy szintet kell lépni a védekezésben.

Gulyás Gergely hangsúlyozta,

mindent megtesznek annak elkerülésére, hogy „csoportosan megjelenjen a betegség Magyarországon”.

Emlékeztetett arra, hogy rendkívüli jogrend országos elrendelésére az elmúlt években nem volt példa, de az árvíz idején több térségben elrendeltek ilyet.

A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni, és hogy a védekezéshez szükséges eszközöket biztosítsák.

MTI/Vasárnap.hu