Migránsok dúlták fel Leszbosz sziget egyik templomát

A közeli táborban élő migránsok bosszúból rongálták meg a templomot, amiért Athénba akarják őket áthelyezni – számolt be a Greek Reporter.

 

A Leszbosz szigetén található moriai Hagios Georgios templomba ismeretlenek betörtek és megrongálták a kegytárgyakat.

A  Greek City Times szerint a közeli táborban élő illegális bevándorlók csoportja követte el a bűncselekményt, miután egy ötszáz fős csoport indult meg moriai táborból Mytilini kikötőjébe. A görög rendőrség útjukat állta, kisebb összecsapás is kialakult. Ezek után egy húsz fős csoport dúlta fel a templomot.

A bevándorlócsoportok folyamatosan lázadoznak. A túlzsúfolt Moria Befogadó Központban borzalmasak az életkörülmények, ezért gyakran még egymással is összecsapnak.

Az elmúlt fél évben közel húszezer migráns gyűlt össze a szigeten, 40 százalékuk fiatalkorú.  A migránsoknak több mint fele él raklapokból és ponyvákból eszkábált sátrakban, ahol nincs se áram, se elegendő víz.

A Szent Györgyről elnevezett kis templomban a vandálok felborították a bútorokat, a szent ikonokat megszentségtelenítették. A helyi lakosok szerint a közelmúltban Hagios Georgios-ba többször is betörtek a migránsok.

A képre kattintva galéria nyílik!

Egész Görögországban, így Leszboszon is feszült a helyzet, mivel mindennap ezrével próbálnak illegális bevándorlók bejutni az országba. A napokban Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy nem fogja többé megfékezni az Európába tartó migránsokat. Azóta megsokszorozódott a nyomás a görög-török határon. A görög határőrök napi szinten csapnak össze a köveket és Molotov-koktélokat dobáló migránsokkal.

Leszbosziak egy csoportja megakadályozta, hogy egy civil szervezet hajója kikössön a görögországi sziget Myitilini kikötőjében. A rakparton összegyűlt tömeg sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra. A hajó elhagyta a kikötőt, és visszatért a nyílt tengerre  – közölte az MTI.

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook.