A világhírű MIT nyit kutatási központot Magyarországon

A világ vezető mérnökképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) európai képzési központot nyit Debrecenben.

Az MIT egyetemen hét éve működik az a PhD hallgatókat célzó MIT Catalyst képzési program, amely piacképes egészségügyi kutatási projekteket igyekszik tető alá hozni. A program iparági és kórházi, egyetemi mentorok bevonásával újszerű módon közelíti meg a fejlesztéseket, amelyeket a klinikai ellátás igényei vezérelnek. A program keretében 31 intézményben 88 kutatócsoport működik, közülük 16 már a projekt- vagy termékfejlesztésig is eljutott, 5 startup indult el – összegezte az Index.

A program Európában 2020-ban kezdi meg működését. Európában az első fázisban 3 központot hoznak létre: Madrid és Erlangen mellett Debrecen is a program teljes jogú európai képzési központja lesz. A Debreceni Egyetemnek ezzel fontos szerepe lesz az MIT Catalyst módszertanának európai meghonosításában és a gyakorlati, orvosi-klinikai szempontok érvényesítésében, hogy a kutatási programok valós klinikai igényeket elégítsenek ki.

A projekthez az Európai Unió pénzügyi támogatását, továbbá az unió szerveként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) finanszírozását is megkapta a nevezetes Massachusetts Institute of Technology. Ipari partnerként a bostoni székhelyű GE Healthcare üzletága is együttműködik a programban – jegyzi meg az Index cikke.

A GE Healthcare támogatásával jön létre a debreceni képzési központ is. A vállalati kapcsolatot erősítette annak ténye, hogy Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke az egyetem oktatója, illetve az egyetemen funkcionáló Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) vezetője.

Hozzáteszik, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint Palkovics László is többször tárgyalt az MIT–vel: 2019 szeptemberében fogadta az MIT Catalyst Program delegációját, majd tavaly novemberben tárgyalt William „Mo” Cowannel, a GE globális kormányzati ügyekért felelős elnökével. Palkovics László áprilisában az MIT és a GE központjába, Bostonba utazik, ahol egyeztet az egyetem és a vállalat vezetőivel, emellett szakmai előadásokat is tartanak.

Az eredeti cikket az alábbi linken olvashatják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre