Napi meglepetés: törvényt szegtek a fulánik Nigériában

Kivételesen nem a mészárlásaikról és gyújtogatásaikról szól a történet...

Egy nagyobb fuláni pásztorcsoport terelte Nigéria Benue államának területére jószágait, írja a persecution.org. Ezzel csupán az a probléma, hogy az állatok szabad legeltetése immáron nem minősül legális cselekedetnek a térségben.

A helyiek – azon túlmenően, hogy a hírhedt népcsoport egyáltalán a közelükbe vándorolt – kifejezték aggodalmukat, miszerint a fulánik állattartása egyenesen szembe megy a törvényekkel. A szóban forgó közel száz nomád nagyjából 4000 marhát hajtott Benuéba.

A 2017 novemberében hozott szabad legeltetést tiltó törvény kimondja, hogy az állatokat tartani kívánó polgároknak mostantól tanyákat kell vásárolniuk vagy építeniük, ez az egyetlen módja a tenyésztésnek. A fulánikat már korábban sem nagyon érdekelte ez a törvény, többször – az egyébként színes és gyönyörű – nomád kultúrájuk elleni támadásként élték meg a helyzetet. 

Zárójelben megjegyezzük, hogy vagy az új törvényre válaszul, vagy más okból kifolyólag, a fulánik a 2017 novembere és 2018 januárja között közel száz keresztényt gyilkoltak meg,

ezen időszak után azonban a mészárlások és halálos áldozatok száma drasztikusan visszaesett, tehát igen valószínű, hogy a letelepedett, földművelésből élő keresztények szempontjából üdvös a nomád fulánikat indirekt távol tartó új törvény.

Kérdés, hogy a Boko Haramot több mint egy évtizedes ámokfutása után immár kifejezetten keresztényeket célzó terrorszervezetnek elismerő nigériai kormány mikor nyitja rá a másik szemét az egyre növekvő fuláni problémára is. A fulánik erőszakcselekedeteinek 2019-ben több halálos áldozata volt, mint a Boko Haramnak.

 

Kiemelt képünk forrása a pulse.ng.

Iratkozzon fel hírlevelünkre