Global Terrorism Index 2019: A pásztorok beelőzték a terroristákat

Több ember vére tapad a fulánik kezéhez, mint a világ egyik legrettegettebb terrorszervezetéhez.

A Global Terrorism Index (GTI) jelentése idén is fontos kiindulópont a nemzetek számára, ugyanis a legvilágosabban ezen látszanak a terrorizmussal kapcsolatos statisztikák. Mint kiderült,

Nigériában a fuláni pásztorok 2018-ban több áldozatot hagytak maguk mögött, mint a Boko Haram.

A fuláni törzsek emberemlékezet óta az iszlám vallást követik, azonban a terroristák által tudatosan indított radikalizálódásuk csupán néhány éve vette kezdetét. Azóta a helyi kereszténységet nem csupán a Boko Haram szorongatja, hanem fulánik is. 

Bár eredendően is nehéz volt az együttélés, ugyanis a nomád és alapvetően állattenyésztő fulánik nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak ahhoz alkalmazkodni, hogy a keresztények letelepedett, földművelő életformát követnek, így az „ő legelőiken” gazdálkodó keresztényekkel sokszor kerültek összetűzésbe. 

A rémisztő statisztikák ellenére a fulánikat még sehol nem nyilvánították terrorista csoportnak.

Az utóbbi évtizedben jellemzően Nigéria észak-keleti részét érintette a terrorizmus – olykor átlépve a határokon Niger, Csád vagy Kamerun irányába –, mostanra azonban az ország középső részét is elérik az erőszakhullámok.

A GTI jelentéséből kiviláglik a terrorcselekmények számának drasztikus növekedése: míg 2017-ben 411 incidens történt (az incidens egy akciót jelöl, nem egy áldozatot – a szerk.), addig 2018-ban már 562. Ez a szám körülbelül kétezer ember halálát jelentette. 

Majdnem minden napra jut két vérengzés.

A kormány egy évtizede „küzd” az országban tomboló terrorizmus ellen, most viszont az látszik, hogy nem csak hogy visszaszorítani nem tudták a tevékenységüket, de még eredményesen lokalizálni, egy helyre korlátozni sem tudták a fegyveres támadásokat.

A helyzet szomorú érdekessége, hogy látszatintézkedéssel operáló Muhammadu Buhari elnököt idén februárban újraválasztották.

Iratkozzon fel hírlevelünkre