Napokon belül több százezer illegális migráns lepheti el a Nyugat-Balkánt

Magyar nemzeti érdek szempontjából minden olyan lépést és döntést támogat a magyar kormány, amely lehetővé teszi a Törökország területén élő szírek hazatérését – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában.

Szijjártó Péter kifejtette: a török külügyminiszter legutóbbi megbeszéléseik mindegyikén elmondta, hogy egyre nehezebben kezelhető a migrációs helyzet Törökországban. Több mint négymillió bevándorló él Törökország területén, az ő ellátásuk egyre nehezebb feladatok elé állítja a török hatóságokat.

Törökország előtt gyakorlatilag most két lehetőség van: vagy megteremtik a lehetőségét annak, hogy a migránsok visszamennek Szíriába, vagy megnyitják Európa irányába a kapukat.

Az utóbbi forgatókönyv gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Nyugat-Balkánt napokon belül több százezer illegális bevándorló lephetné el, akik hogyha Európa irányába mennek, akkor első akadályként, első fizikai akadályként a magyar határkerítéssel szembesülnének – mondta a miniszter.

Törökországi helyzetértékelés

Amennyiben a törökök megnyitják a kapukat Európa irányába, akkor napokon belül több százezer illegális bevándorló érkezhet Magyarország déli határához.

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. február 29., szombat

 

Szijjártó Péter kijelentette: mindenképpen el kell kerülni ezt a helyzetet. Minden egyes olyan döntést és lépést támogatnak, amely elkerülhetővé teszi újabb több százezer vagy millió illegális migráns megjelenését a Nyugat-Balkánon, ezáltal Magyarország déli határán, és elleneznek,

nem támogatnak semmilyen olyan lépést, amely nemzetközi fegyveres konfliktusok kirobbanásához vezet a szíriai térségben, mert minden egyes ilyen fegyveres konfliktus újabb és újabb migránsáradatokat indít el Európa irányába.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön: Menekültek a görög-bolgár határnál fekvő törökországi Edirnében 2020. február 29-én. Legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok az előző nap folyamán megnyitották előttük a határt. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő migránsokat.
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Iratkozzon fel hírlevelünkre