Nincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivőjének tájékoztatása szerint továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon. Láng-Bognár Kinga sajtótájékoztatóján elmondta: eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöldszámot csaknem 1200-an hívták, az e-mail-címre több mint 500 levél érkezett.

A mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük, de a kivizsgálásuk során bebizonyosodott, hogy nem fertőzöttek – mondta Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke. Emlékeztetett arra:

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány veszélyének szintjét, de ajánlásában Magyarországot nem érintette.

Az operatív törzs tanulmányozta a WHO ajánlásait, és nem tartja indokoltnak szigorúbb intézkedések bevezetését, ugyanakkor nyomatékosítja az eddigieket.

Így a többi között azt kérik, mindenki mérlegelje a külföldre utazást. Ha az utazás mellett döntenek, regisztráljanak a konzuli szolgálatnál, ha pedig fertőzött területről érkeznek, ne menjenek közösségbe, figyeljék a tünetek jelentkezését és azok észlelésekor telefonáljanak a háziorvosuknak. Emellett kérik a higiéniai előírások betartását.

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük. A mentők az eljárásrendnek megfelelően védőfelszerelésben mentek ki hozzájuk, de a kivizsgálások során bebizonyosodott, hogy a hívók nem fertőzöttek.

Azzal kapcsolatban, hogy Szlovákiában közúti ellenőrzéseket rendeltek el a járvány miatt, Samu Attila kifejtette: Magyarországon nincs ilyen korlátozás,

a határok nincsenek lezárva, és nincs egészségügyi zárlat sem, ugyanakkor a schengeni határokon és a repülőtereken a megszokottnál szigorúbb az ellenőrzés.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint az operatív törzs úgy döntött, létre kell hozni egy honlapot és egy Facebook-profilt a tájékoztatás érdekében, ezek fejlesztése folyamatban van és belátható időn belül elkészülnek. Megjegyezte: ugyanakkor a lakosság rendelkezésére állnak a már ismert felületek – a kormany.hu, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató szolgálata és a zöldszám –, ahol információhoz juthatnak a fertőzésről.

Samu Attilát kérdezték arról a sajtóinformációról is, amely szerint az országos tisztifőorvos úgy rendelkezett, elkülönítő részlegeket kell kialakítaniuk a kórházaknak, illetve, hogy nem tiltották meg a potenciálisan koronavírussal fertőzött emberek látogatását. A sajtófőnök elmondta: Müller Cecília február 25-én módosította a korábbi eljárásrendet, ez a többi között az adatszolgáltatásra, a szoros kontaktus újradefiniálására tért ki és megváltoztatta a megfigyelés szabályait, de a meglévő ellátórendszerre vonatkozóan nem tartalmaz módosítást. A kórházakban korábban is volt ilyen elkülönítő részleg. Megjegyezte: a látogatókra vonatkozó eljárásrend keret-jellegű, megengedő, és a kórházakra bízza, hogy a tisztifőorvos ajánlásait tovább szigorítják vagy nem.

A védőmaszkokkal kapcsolatban a Belügyminisztérium sajtófőnöke felidézte: az operatív törzs úgy döntött, a büntetés-végrehajtás készleteit a lakossági igények kielégítésére fordítják, ezért péntek délelőtt 300 ezer maszkot már kiszállítottak.

Mint mondta, a gyártás folyamatos, két műszakban készülnek a termékek, és az alapanyag a további gyártáshoz biztosítva van, bár az alapanyagoknál “brutális drágulást” tapasztalnak.

Samu Attila azzal kapcsolatban, hogy a Főpolgármesteri Hivatal pénteken bejelentette, megalakult a fővárosi operatív törzs, közölte: az operatív törzs megkapta a főpolgármester és a főjegyző levelét. Kiemelte:

a járványügyi helyzet kezelése állami feladat, ha az operatív törzs szerepet szán az önkormányzatoknak, arról az önkormányzati tájékoztató rendszeren keresztül értesítenek.

Jelezte: ha szükséges, hogy Budapesten az országostól eltérő eljárásrendet alkalmazzanak, akkor tájékoztatni fogják erről a fővárost. Azt mondta, helyben lehetnek olyan információs csatornák, amelyeket az operatív törzs nem ismer, csak a helyi önkormányzat.

Csehország

Márius 4-én, szerdán a visegrádi országok kormányfői csúcstalálkozót tartanak Prágában, az értekezleten a többi között megvitatják a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet is – erősítette meg a CTK hírügynökségnek Andrej Babis cseh kormányfő.

A cseh miniszterelnök kitért arra is, hogy eddig egyetlen visegrádi országban sincs még koronavírusos beteg.

Ausztria

Meghatározatlan időre elhalasztották Sebastian Kurz osztrák kancellár washingtoni látogatását a koronavírus terjedése okozta helyzet miatt. Kurz vasárnap kezdte volna meg négynaposra tervezett egyesült államokbeli látogatását, és kedden találkozott volna Donald Trump amerikai elnökkel.    

Ausztriában szombatra kilencre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma: két ember betegedett meg Alsó-Ausztriában, illetve Stájerországban is diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzöttet.    

Stájerország tartományban egy 50 év körüli nő kapta meg elsőként a koronavírus-fertőzést. Ő nemrég tért vissza Észak-Olaszországból. Azokat, akikkel kapcsolatban állt, felszólították, hogy ne hagyják el az otthonukat. Stájerország egészségügyi referense, Doris Kampus (SPÖ) hangsúlyozta, hogy “minden szükséges intézkedést meghoztak, így a helyi lakosság biztonságban érezheti magát”.   

Péntek délutánig az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 763 tesztet végeztek el; köztük Alexander Schallenberg (ÖVP) külügyminisztert és delegációját is megvizsgálták, ők ugyanis nemrég Iránban jártak.   

Az osztrák fővárosban bemutattak egy vészhelyzeti forgatókönyvet. Az első legfontosabb teendő eszerint az orvosi szakszolgálat kibővítése. A lakosságnak azt tanácsolják, a tünetek észlelése esetén hívják a 1450-es, erre a célra létesített telefonszámot. A szakemberek arról is döntöttek, hogy egyelőre nem vezetnek be korlátozást a tömegrendezvények, így kongresszusok, gyűlések, sportrendezvények látogatására.

Olaszország

Öt élvonalbeli mérkőzést elhalasztottak szombaton az olasz labdarúgó-bajnokságban a koronavírus-járvány terjedése miatt, köztük a Juventus-Internazionale rangadót is. Az olasz liga közlése szerint valamennyi találkozót május 13-án pótolják.

Olaszország derbije mellett az AC Milan-Genoa, a Parma-Spal, a Sassuolo-Brescia és az Udinese-Fiorentina összecsapásra nem kerül sor a mostani hétvégén.

A mérkőzéseket az eredeti tervek szerint zárt kapuk mögött rendezték volna, de a liga szerint sem a szurkolók, sem a közvetítők nem támogatták a nézők nélküli meccseket, továbbá a klubok is aggódtak a kieső jegybevételek miatt.

A vírus európai gócpontja Olaszország, ahol péntek estére 21-re emelkedett a halottak és 821-re a fertőzöttek száma.

Dél-Korea

 Másodszor is elkapta a koronavírust egy nő Dél-Koreában – közölték az ázsiai ország egészségügyi hatóságai. A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerint a 73 éves nő február 22-én gyógyultan hagyta el a karantént, és csütörtökön jelentkeztek nála újra a betegség tünetei.

A dél-koreai fertőzöttek száma a hét végére 2931-re emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig 13-ról 16-ra. Az ország a négyfokozatú skálán a legmagasabb szintűre, vörös színűre emelte a “járványriadót”.

Bahrein

Szombaton a bahreini hatóságok bejelentették: büntetőeljárást kezdeményeznek azok ellen, akik a járvány felbukkanása óta Iránból tértek vissza, és nem vizsgáltatták ki magukat.

A bahreini belügyminisztérium szerint a vírus iráni felbukkanása előtt nem sokkal több mint 2000 ember tért vissza a szigetországba a síita államból, és közülük eddig csak 310 jelentkezett kivizsgálásra.

A bahreini egészségügyi minisztérium pénteken közzétett adatai szerint a hozzávetőleg másfél milliós királyságban 38 fertőzött van.

Ausztrália

Ausztrália szombaton bejelentette, hogy megtagadja a beutazást az országba Iránon keresztül érkező külföldi állampolgárok előtt. A döntés értelmében az Iránból érkezőknek március 1-től 14 napot egy másik országban kell tölteniük, mielőtt a szigetországba léphetnének.

Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter úgy vélte, jelenleg nagyon sok felderítetlen vírusfertőzött van Iránban, akiket nem tartóztatnak fel az iráni repülőtereken.

Irán

A BBC iráni egészségügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Iránban már legalább 210 ember életét követelte a járvány, noha az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője cáfolta az értesülést. Kianus Dzsahánpúr előzőleg arról számolt be, hogy csütörtök estig bezárólag 34-re nőtt az országban a koronavírus halálos áldozatainak a száma, 388-ra a fertőzötteké.

Szakértők attól tartanak, hogy az iráni kormány nem biztos a dolgában, hogy miként kellene kezelni a ragály rohamos terjedését.

Pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár levélben egy, a nők helyzetéről szóló, március 9-én, New Yorkban megrendezendő konferencia lerövidítését javasolta. Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője szerint Guterres a kialakult egészségügyi helyzet miatt döntött így, miután egyeztetett a világszervezet egészségügyi hatóságaival és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőivel.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre