Márciusi bemutatók az Ódry Színpadon

Négy bemutatóval készülnek a tavasz első hónapjában a Színművészeti Egyetemen. Többek között Mácsai Pál és ifj. Vidnyánszky Attila rendezése is látható lesz.

Március 5. Líra és Epika – Padlás

A népszerű szerzőpáros, Szabó Borbála és Varró Dániel mesejátékát Mácsai Pál és Ács Norbert állítják színpadra a Padláson a III. éves bábszínész osztállyal. A bemutatót március 5-én 19 órakor tartják.

Az előadásban évszázadok óta tartó háborúba csöppenünk Epikum és Líria birodalma között. A jól nevelt és mindig pontosan fogalmazó epikumiak nem szenvedhetik a versben beszélő líriaiak tódítását és viszont: a költői képekben lubickoló Líria ki nem állhatja a sótlan Epikumot. „Mert az életben a legnagyobb érték a pontos igazság!” – vallja Eposz király és Prozetta királyné. Líria fejedelme, Poézis király azonban azt feleli erre: „Mit nekünk tények, meg más gyanús izék! Az igaz, ami szép!” A béke kulcsát a viszályban megfáradt királyok a fiatalok házasságában látják: Líra hercegnek el kell vennie Epikát. De az esküvőt a kölcsönös bizalmatlanság árnyékolja be, és folytatódna is a háború, ha Líra és Epika nem szeretnének egymásba…

 

Március 8. Yvonne, burgundi hercegnő – Ódry Színpad

Március 8-án, vasárnap 15 órakor mutatják be az Ódry Színpadon Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című darabját, Dyssou Bona rendezésében.

Fülöp herceg, a trónörökös séta közben találkozik egy lánnyal, aki finoman szólva nem a legvonzóbb teremtés a világon. Sőt, kifejezetten visszataszító. Yvonne lompos, egykedvű, gyengécske, félszeg, unalmas és ijedős. A herceg az első pillanattól kezdve képtelen elviselni és csak idegesíti őt a lány. Ugyanakkor az is elviselhetetlen számára, hogy muszáj utálnia Yvonne-t. A természet törvénye ellen fordul, amely a fiatal férfiaknak azt parancsolja, hogy kizárólag szép lányokat szeressenek. Fellázad és a törvénnyel szembe menve eljegyzi Yvonne-t.

Yvonne, miután a herceg menyasszonyaként bevezetik a királyi udvarba, bomlasztó elemmé válik. Számos defektusának néma, rémült jelenléte mindenkiben felidézi saját titkolt fogyatékosságát, bűneit, és az udvar hamarosan elviselhetetlen hellyé válik.

 

Március 9. Hedda Gabler – Stúdió

Március 9-én, hétfőn 20 órától Szász János rendezésében debütál Henrik Ibsen Hedda Gabler című darabja a Szentkirályi utcai épület Stúdiójában. Az előadást a végzős színészosztály mutatja be, amelynek osztályvezető tanárai Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter.

Az újdonsült házasok, Hedda Gabler és Jorgen Tesmann éppen most érkeznek haza nászútjukból a frissen elkészült házukba, amihez Brack bírótól kaptak kölcsönt. Tesman alig tudja törleszteni a hitelt, és az sem segít helyzetén, hogy Hedda túlköltekezik. A szépen elképzelt jövő egyre zaklatottabbá válik, sorra jönnek a véletlenek: feltűnik egy volt szerető, egy csábító, amellyel elszabadulnak az érzelmek.

 

Március 28. CABARET – Ódry Színpad

Március 28-án, szombaton John Kander – Fred Ebb – Joe Masteroff: CABARET című előadása lesz látható az Ódry Színpadon, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, a IV. éves színészosztály előadásában. A darabot Christopher Isherwood Isten veled Berlin című regénye inspirálta, és az 1966-os bemutatót követően a Cabaret-t Bob Fosse Oscar-díjas filmfeldolgozása tette világszerte ismertté.

1930 szilveszter estéjén Clifford Bradshaw, a fiatal amerikai író Berlinbe érkezik, hogy témát és ihletet találjon új regényéhez. Szinte még le sem száll a vonatról, amikor összetalálkozik Sallyvel, az elbűvölő angol énekesnővel. Másnap összeköltöznek, és Cliffet beszippantja a nagyváros éjszakai élete, a kabarék szabad és szemtelen levegője. A szabadság azonban nem tart sokáig, a fasizálódó országban már a legutolsó lebujba is betör az agresszió, az éjszakai mulatozás pedig hirtelen véget ér. Cliffnek és Sallynek döntenie kell, hogy szemet hunynak a változások felett és elfogadják az új világrendet, vagy elmenekülnek.

“A gondjaikat hagyják csak odakint… Az élet elég kiábrándító, mi? Na, hagyjuk is! Mert itt az élet gyönyörű…”

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre