Három keresztényt lőttek le, miközben a templomukat védték

Az etióp kormány folyamatosan diszkriminatív intézkedéseket hoz a helyi keresztény közösségek ellen. A békés tüntetők egy templom lebontása ellen léptek fel, amikor a rendőrség brutális erőszakot alkalmazva oszlatta fel a tömeget, aminek következményeként három keresztény is életét vesztette – közölte a Borkena etióp hírportál.

Nagy felháborodást keltett egész Etiópiában, hogy a hatóságok erőszak bevetésével hajtották végre a kormány által elrendelt templombontást.

 Az Adis-Abebában újonnan felépített Tewahedo templom megvédésére több száz ember táborozott le, és élőláncot alkotva vették körbe a keresztény intézményt. A hatóságok hetek óta próbálták végrehajtani a bontást elrendelő határozatot, de ezt a keresztény tüntetők sikeresen megakadályozták.

 Február 4.-én éjszaka az állami szervek bevetették a rohamrendőrséget, amelynek tagjai körbe vették a templomot és a keresztény egyházi dalokat éneklő tüntetőket, majd könnygáz és gumilövedék bevetésével megkezdték a békés tüntetés feloszlatását.

Egyelőre ismeretlen körülmények között a rendőri erőszakban még a helyszínen két etióp férfi, Mikiyas Fanos és Million Denberu életét vesztette. Egy harmadik férfit, akit Abrahamként azonosítottak, súlyos sérülésekkel a Yekatit kórházba szállítottak, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. 

A hatóságoknak végül sikerült feloszlatni a tömeget és lebontották a templomot.

A támadásban életüket vesztett keresztényeket Abuna Mathias etióp ortodox pátriárka személyesen ravatalozta fel. A temetésen több tízezer ember vett részt, akik a Gerji Szent György-templom előtt gyülekeztek. A keresztény tüntetők a kormány által betiltott Etióp Ortodox Tewahedo Egyház zászlóival vonultak fel.

A szertartást vezető Abune Mathias pátriárka vértanúként említette az élettét feláldozó három keresztényt. Az etióp pátriárka nyilatkozatában hevesen bírálta a központi vezetés szűnni nem akaró keresztényellenes intézkedéseit. 

Másnap Adis-Abeba polgármestere sajtótájékoztatón ítélte el az erőszakot és ígéretet tett, hogy az egyházzal szorosan együttműködve vizsgálatot indít a rendőri erőszak részletei feltárásának érdekében. Az etióp főváros önkormányzata hét ember letartóztatását rendelte el, egyikük egy kormánytisztviselő.

A képre kattintva galéria nyílik!

Ahmed Abey hatalomra kerülése óta megszaporodtak az Etióp Ortodox Egyházat ért támadások. Az etióp-eritreai konfliktus lezárásáért Nobel-békedíjjal kitüntetett miniszterelnököt azzal vádolják, hogy nem lép fel a főként Oromiában aktív iszlamista csoportok ellen, akik rendszeresen hajtanak végre támadásokat a helyi keresztények ellen. Az etióp egyház vezetése attól tart, hogy kiéleződnek az etnikai és vallási villongások az országban.

Abey kormányzása alatt a központi hatalom is diszkriminatív intézkedéseket hoz a keresztényekkel szemben. A központi vezetés elkobzott számos keresztény ingatlant, köztünk iskolákat és egészségügyi intézményeket, illetve több alkalommal is fellépett az újonnan felépített templomok ellen.

A magyar kormány felismerte az ősi keresztény etióp egyház és követőinek fontosságát, ezért több kormányzati tisztviselő, köztük Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és  a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár is tárgyalásokat kezdeményezett Etiópiában a segítségnyújtás lehetőségéről.

 

Képeink forrása a Facebook.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre