Több mint ötven keresztény halt meg a legutóbbi etiópiai összecsapásokban

Az Etiópiai Ortodox Egyház élesen bírálta Ahmed Abyei miniszterelnököt, aki hozott biztonsági intézkedéseket, hogy elejét vegye az etnikai és vallási közösségek közötti összecsapásoknak – közölte a Linga.org.

Az ortodox egyház vezetése felszólította Etiópia miniszterelnökét, hogy azonnali hatállyal hozza meg azokat az intézkedéseket, amiben garantálni tudja az emberek biztonságát.

Az etiópiai hatóságok szerint az Oromia tartományban és a fővárosban, Addisz-Abebában történt összecsapásokban mintegy hatvanhét ember veszítette életét, miután a rendőrség egy emberjogi aktivista ellen akart fellépni.

A múlt héten történt összecsapások áldozatai között ötvenketten keresztények voltak. Marcus Gerbe Egziabher, Twahido egyházmegye vezetője az addisz-abebai Szentháromság székesegyházban megtartott vasárnapi miséje után az AFP hírügynökségnek nyilatkozva élesen bírálta az etiópiai hatóságok erőszakos fellépését. Mint fogalmazott,

„az emberek meghalnak, a hatóságok meg végignézik ezt. Miért vannak akkor? Az emberek teljesen elvesztették a reményt.”

Etiópiában közel száztíz millió ember él. A lakosság 40%-a tartozik az ortodox egyházhoz. Az elmúlt napok összecsapásai után a hatóságok még három ortodox templomot és egy mecsetet is megtámadtak.

 

Kép forrása: sahafatak.net.