Templomgyújtogatások miatt időzített bomba lett Etiópia

Az elmúlt két évben több mint harminc templomot gyújtottak fel az afrikai országban. Az etióp keresztények bármikor fellázadhatnak az egyházat üldöző kormány ellen – adta hírül az El-Balad News.

 

Ahmed Abyei hatalomra kerülése óta mindennapossá váltak az állami szervek által elkövetett, keresztény közösségekkel szembeni atrocitások.

A legutóbbi polgári tüntetéseken hatvanheten vesztették életüket, többségük keresztény volt. Emiatt az Etiópiai Ortodox Egyház élesen bírálta Abyei miniszterelnököt, amiért nem hozott biztonsági intézkedéseket, hogy elejét vegye az etnikai és vallási közösségek közötti összecsapásoknak.

A CBN News jelentése szerin a két éve hatalomra került Abyei-kormány ideje alatt több mint harminc templom ellen követtek el támadásokat, többségüket felgyújtották vagy teljesen elpusztították azokat. Az egyházi személyek ellen is megszaporodtak az erőszakos fellépések. Az utóbbi időben számos papot és egyházi alkalmazottak öltek meg ismeretlen fegyveresek.

A Linga.org arab nyelvű keresztény hírportálnak tudósító Elias Jabrisilasi független újságíró szerint az összes, támadást elszenvedő templom az Etiópiai Ortodox Egyházhoz tartozik, mint ahogy az ország lakosságának fele is ennek a felekezetnek a követője.

Adis Abebában tartózkodó újságíró úgy látja, hogy a lakosság egyre bizalmatlanabb a kormánnyal szemben, mivel nem tudja garantálni a biztonságot és a szabad vallásgyakorlást. Ezért bármikor kitörhet egy népi felkelés, ami nem csak a kormány ellen, hanem az etnikai és vallási közösségek között is fegyveres konfliktussá alakulhat.

Etiópia százmilliós lakosságának fele ortodox keresztény és egyharmada muszlim, a megmaradt 15% katolikus, protestáns, vagy törzsi vallást követ. Az elmúlt időszakban a vallási közösségek békességben éltek egymás mellett, viszont az etnikai konfliktusoknak hosszú történelmi múltja van. 

Az elmúlt egy évben 2.9 millió ember menekült el az országból,

többségük a templomok elleni támadások miatt hagyta el szülőföldjét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre