Véget ért a második nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről

A konferencia fő célja az volt, hogy megerősítse az együttműködést a keresztényüldözés ellen fellépő országok és nem kormányzati szervezetek, valamint egyéb donorszereplők között.

Azbej Tristan záróbeszédében elmondta, hogy ha az üldözött keresztények ügyéről van szó, a főszerep a cselekvésé kell, hogy legyen, a szó csak ezután következik. Hozzátette, hogy a kereszténység a cselekvés kultúrája, amit Assisi Szent Ferenc is megfogalmazott korábban:

“Hirdessétek az Evangéliumot és ha kell, akkor néha szavakkal is”.

Kiemelte, hogy fontos a konferencián elhangzottak megvalósítása, amiről szó esett, az ne csak terv maradjon, ami végül az asztalfiókban végzi. 

Elmondta, hogy Magyarország folytatja azt a zászlóvivő küldetést, amelyet elvállalt és a Hungary Helps program keretében valósul meg. Azbej Tristan új programokat és projekteket is bejelentett, több millió dolláros értékben.

Ennek értelmében Magyarország

újabb harminc lerombolt vagy jelentősen károsult Közel-keleti templom újjáépításét vállalta el.

A kormány elköteleződik továbbá az Afrikai Katolikus Püspöki Karral egy olyan program keretében, amiben halmozottan hátrányos helyzetű afrikai diákok ezreinek juttatnak el keresztény kulturális alapokra épülő tankönyvcsomagokat. 

Egy friss kormánydöntés eredményeképpen

Magyarország támogatni fogja a Szentföldi Ferences Kusztódiát egy új keresztény iskola építésében, valamint egy, a kereszténység szentföldi jelenlétét feldolgozó múzeum felépítését is. 

Azbej Tristan arról is beszámolt, hogy

a Hungary Helps Ügynökség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Katolikus Jószolgálati Kolping Szövetséggel, hogy közösen fogják támogatni a szíriai keresztény közösséget, majd később a többi keresztény csoportot is. 

Együttműködési megállapodás született

a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Damaszkuszi Ortodox Keresztény Egyetem között is. 

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelõs államtitkár köszöntõt mond a keresztényüldözésrõl szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján a budapesti Corinthia Hotelben 2019. november 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár beszédében célul tűzte ki, hogy egy olyan szövetséget hívjanak életre, amely összefogja a hasonlóan gondolkodó kormányzatokat és nemzetközi szervezeteket, amely célul tűzi ki az üldözött keresztények védelmét, kialakítva egy élő közösséget ezen ügy mentén. 

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre