Etiópiában tárgyalt a segítségnyújtás lehetőségéről a Hungary Helps Program vezetője

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára látogatást tett Etiópiában. Megtekintette a Mai-Aini menekülttábort és megbeszélést tartott az Etióp Ortodox Tewahido Egyház pátriárkájával. A tárgyalás célja kettős volt: megismerni az itt élő keresztény közösségek helyzetét és annak meghatározása, hogy miként enyhíthető a Kelet-Afrikából kiinduló, Európára nehezedő migrációs nyomás.

A Mai-Aini menekülttáborban, amely az ország északi részén, nehezen megközelíthető helyen fekszik, közel 15 000 menekült tartózkodik rendkívül nehéz körülmények között, akiknek 40%-a 18 év alatti gyermek. A tábor alapvető egészségügyi ellátása is hiányos, mindössze egy orvos biztosítja, az élelem és a víz utánpótlást nemzetközi segítséggel tudják csak beszerezni. Azbej Tristan az Etióp Ortodox Egyház munkatársának kíséretében a Jezsuita Menekültszolgálat Etióp misszióvezetőjével is találkozott.

Az államtitkár Addisz-Abebában beszélgetést folytatott Őszentsége Abune Mathiasszal, az Etióp Ortodox Tewahido Egyház pátriárkájával, az ortodox egyház a szükséget szenvedő emberek között folytatott tevékenységéről, a különböző helyi muszlim és keresztény egyházak egymás mellett élésének helyzetéről, konfliktusairól, és a találkozó után megtekintette az egyház által fenntartott klinikát. Abune Mathias pátriárka kifejtette, hogy országának a legnagyobb segítség a tartósan fennálló béke és stabilitás, illetve az oktatás fejlesztése jelentené.

Azbej Tristan találkozott Berhanejeszusz D. Szurafiel katolikus metropolitával és Yonas Yegazu, a Mekane Yesus Etióp Evangéliumi Egyház elnökével. A találkozók után az államtitkár jelezte, hogy a Hungary Helps Program keretében megvizsgálja annak a lehetőségét, miként tudná Magyarország segíteni az etiópiai egyházak humanitárius missziós tevékenyégét. A segítségnyújtáson keresztül a kormány célja, hogy a migráció támogatása helyett elősegítse a helyben maradást és a visszatérést, valamint ezáltal enyhítse az Európára nehezedő migrációs nyomást.

Forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség
A kép forrása: Azbej Tristan hivatalos Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre