Történet egy nőről, akinek van egy férje, egy vőlegénye és két barátja is

Mary Crumpton 29 éves korában kezdte el felfedezni szexualitását. Rájött, hogy leginkább a „többrétegű” kapcsolatok vonzzák őt, vagyis, hogy az ember egyszerre több emberrel létesítsen párkapcsolatot – írja a metro.co.uk. 

Bár a poligámia szót régóta ismerjük, a poliamory fogalma csak az 1990-es években jelent meg, mely kifejezés

annak a vágyát foglalja magában, hogy valaki egyszerre több emberrel létesítsen romantikus, intim párkapcsolatot. 

De mielőtt még bárkiben felmerül, hogy egy ilyen fajta kapcsolat esetleg erkölcsi aggályokba ütközhet, most mindenkit megnyugtatunk: a többrétegű kapcsolatokban a szereplők már a kezdetekkor tisztában vannak a másik szándékaival, így a párkapcsolat minden „résztvevője” beleegyezik a további partnerek bevonásába. Tudniillik elfogadják az új társakat.

Ismerjük hát meg Mary Crumpton történetét, akinek szavaihoz nem átallottunk saját megjegyzéseinket is hozzáfűzni!

Ha nem működik vele, majd működik velük

Mary házasságban él egy férfival, miközben van egy vőlegénye és még két barátja is. Mary tradicionális családban nőtt fel, s mint mondja, mindig voltak barátai, akikkel monogám párkapcsolatban élt. Sosem jutott eszébe, hogy esetleg egyszerre több partnere legyen, így a húszas éveiben férjhez ment, Chorltonban letelepedtek, és szándékában állt egész életét boldogságban tölteni férjével. 

„Abban az időben nem igazán volt kérdéses számomra, hogy egy kapcsolatban két ember van” – mesélte Mary a lapnak. – Időnként ugyan feltámadtak érzéseim más emberek iránt, de emiatt rögtön bűnösnek éreztem magam. Azt hittem, ez azt jelenti, hogy nem szeretem eléggé a férjem” – tette hozzá. Hát, nem akarunk kiábrándítani, de ez lehetett a bibi, kedves Mary.

„Mikor a házasságunk már nem működött, találkoztam valaki mással, és monogám kapcsolatot létesítettem vele. Annak a gondolata, hogy az, hogy egynél több embert szeretek, nem tesz engem szörnyű emberré, akkor nyilallt belém, mikor egy kocsmában egy olyan emberbe botlottam, akinek szintén több párkapcsolata volt egyszerre.” Oké, ez így most két, párját megcsalni kívánó ember lelkiismeretnyugtató összeborulásának tűnik. De hallga-hallga!

„Amíg nem találkoztam vele, sosem hallottam a poliamory kifejezést, amely egynél több szerelmet jelent”. Hát Mary, mi viszont kezdjük azt érezni, hogy téged bizony igencsak megvezettek. 

Mikor a bárban megismert nő elmesélte neki saját történetét, az olyan volt Mary számára, mint egy valóságos kinyilatkoztatás: „hirtelen egy egynél több ember iránti szerelem a világ legtermészetesebb dolgává vált, hiszen arról szól, hogy több szerelmet találjak és kapjak, ellentétben azokkal, akik csak több szexuális partnerre vágynak”. Jaja, ellentétben velük.

Nincs féltékenység, ha nem tabu a megcsalás

Annak ellenére, hogy Mary szakított azzal a férfival, akivel első többrétű kapcsolatát létesítette, még mindig barátok, és most a 43 éves Tim felesége, aki az egyik férfi azok közül, akivel párhuzamosan kezdett el társalogni. Ugye tudjuk még követni? 

Emellett van egy vőlegénye, John, akivel ebben az évben fog összeházasodni egy elköteleződési ünnepségen a chorltoni unitárius templomban. (Nyugati kereszténység 1-es, leülhet!)

Mary 2015 óta mindkét férfival együtt él, azonban két másik partnerrel is rendelkezik: a 63 éves Michaellel és a 73 éves Jamesszel. – Hármasban élni számos előnnyel jár! – meséli örvendezve Mary, mi meg azt gondoljuk, tudjuk, voltunk mi is egyetemisták.

„Az egynél több partnerrel való élet egyik legkedvesebb része, hogy nincs rajtad nyomás, hogy minden igényt kielégíts. A férjemmel és Timmel együtt lelkesen foglalkozunk a környezetvédelemmel és az azzal járó dolgokkal, mint például az elektromos autók és a veganizmus. Vőlegényemmel, Johnnal élvezem a sci-fi nézést, és együtt járunk templomba. Szeretem Michaelt nézni és támogatni, amikor a helyi darts csapata játszik, és karaoke estekre is megyünk – ami valószínűleg sokkal kínosabb, mint a poliamóriumba való belépés (nevet)! Haha-haha, hát, szerintünk meg nem. Már évek óta több partnerrel élek egy házban. Gondolom, ez nem sokban különbözik attól, minthogy egy házban éljünk egy baráti társasággal vagy családunkkal. Tim és John jól kijönnek, azt hiszem, kicsit olyanok, mint a testvérek, például együtt kerékpároznak. Tehát úgy tűnik, rendben van ez így.” Hát persze, Mary, a fejedben azonban nem minden van rendben, az biztos. 

A kereszténység nem az „Önök kérték”!

Mint minden kapcsolatban, bizonytalanságok felmerülhetnek, de Mary úgy gondolja, hogy „talán kevésbé van jelen a féltékenység, mert nem szükséges hazudni a hűtlenségért egy nyitott kapcsolatban. (Igen, hiszen valószínűleg ezért találták ki a nyitott párkapcsolatot.) Időnként lehet attól tartani, hogy egy új partner valamilyen módon „jobb”, mint a jelenlegi, ám a jó kommunikáció és a megnyugtatás lehetővé teszi ennek kezelését” – oszlatja el aggályainkat Mary. 

Mary nem ért egyet azokkal, akik szerint Isten törvényeinek ellent mond az ő többrétű kapcsolata, mivel állítja, a kereszténység és az iszlám is elfogadja a több féllel történő házasságot. Hűha, Mary, a Bibliában sok minden történik az ószövetségi rész után, s az iszlám többnejűség sem akkora buli, mint gondolnád.

Hogy a történet kerek legyen,

Mary a következő helyi választáson Chorlton zöld pártjában jelölteti magát képviselőként. 

Az esetre bár alig vannak szavaink, azért üzenjük Marynek: ha megromlik a házassága, arra nem megoldás a nyitott kapcsolat, egy.
Kettő: a monogámia fogalmába kettőnél több ember nem préselődhet bele, a fogalmak keverése semminek sem legitimálása.
Három: ha több szeretetre vágyunk, és azt nem kapjuk meg senkitől, az új partnerek keresése helyett inkább kisállatokkal vegyük körbe magunkat.
Négy: semmiképpen ne keverjük a keresztény tanokat saját liberális vagy bármilyen elveinkkel: szegény Mary, úgy tűnik, totális tévedésben létezik a keresztény vallást illetően.
Öt: ha egy ember, aki őszintén szeret minket, nem volt elég szeretetéhségünk csillapítására, akkor valószínűleg több partner sem lesz elég, a kapcsolatok puszta hiánypótló pótcselekvésekké silányulnak. 

És végül felmerül a kérdés:

ha intézményesített kereteket teremtünk az azonos neműek házasságának, milyen elv mentén lesz majd tiltható bármely más erkölcsi eltévelyedés, mint például Maryé? 

 

Kiemelt képünk forrása a Youtube.


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb