Február 9-én megkezdődött a házasság hete

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A február 9. és 16. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár-arca Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Házasság Hete Mozgalom több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, melyhez Magyarország az elsők között csatlakozott 2008-ban. Elsősorban azzal a céllal, hogy programok szervezésével, illetve regionális rendezvények katalizálásával, országos internetes programfelület biztosításával elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek és sikeres példák. A széles körű társadalmi és civil összefogáson alapuló országos rendezvénysorozatnak jelentős szerepe van a házasság megítélésében, bekövetkezett pozitív szemléletváltásban és a házasságkötések számának növekedésében is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az első háromnegyed évet tekintve a korábbi, hozzávetőleg 43 ezer helyett 2019 hasonló időszakában már 52 ezernél is több pár mondta ki a boldogító igent, ami 20,16 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest. A január végén kiadott legfrissebb tájékoztató szerint közel 62 ezer pár kötött házasságot. A 2019. január-novemberi időszakban kötött házasságok száma 1989 óta a legmagasabb érték.

A statisztikai adatok arra engednek következtetni, hogy a házasulási kedv növekedése nem kampányszerű, hanem a hozzáállásban, megítélésben tartós pozitív változás állt be.

– Ez jó hír – mondta a házasság hete nyitó sajtóeseményén dr. Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója. – Viszont ennél többre van szükség – hangsúlyozta.

Ahogy a statisztika csak azt tudja megmutatni, hogy hány lakás épült, de azt már nem, hogy hány otthon jött létre, így a Házasság Hete Mozgalom eredményessége sem mérhető pusztán számadatokban. Mint beszámolt róla, a cél, hogy a motiváción túl jó és tartós házasságok születhessenek, olyan otthonok, ahova szívesen megy haza férj, feleség és gyermek. Mint fogalmazott: az előttünk levő évtizedben a mesterséges intelligencia térhódítása valószínűleg olyan mértékű technológiai fejlődést hoz majd a személyes életünkbe, ami nemcsak a gazdasági szereplőket, de a párkapcsolatokat is óriási kihívás elé fogja állítani. – Az egyén kényelmét maximálisan kiszolgáló technika ugyanis végletesen rászoktathat arra, hogy azt keressem, „nekem mi a jó”, ami éppen szembe megy azzal, amire egy tartalmas párkapcsolatnak épülnie kell. Ahol az a fontos, hogy „nekünk mi a jó”, és amelynek érdekében sokszor egyéni áldozatokat is meg kell hozni – tette hozzá.

A kapcsolatok minőségi épülésére időt kell szánni, fontos, hogy az ehhez szükséges készségek terén is fejlődjünk, ebben képzést, segítséget, jó mintákat is kíván adni ez a különleges tematikájú hét.

Tari Annamária pszichoterapeuta megragadva a digitalizáció tematikáját, felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a technikai fejlődés átírja az emberek érzelmi működését is. Fontos, hogy ne kerüljünk a közösségi médiában terjedő képek bűvkörébe, hanem értékeljük a társunk erényeit. A szerelem kezdeti csillogása ott van a párok szemében, de 3, 5, 15 év elteltével természetesen másként fénylik. A szakember kiemelte, hogy a megérkezésre kell törekednünk a kapcsolatainkban, a minőségi együtt töltött időre, és szigorúan kerülni kell a közönyt, mert az a kapcsolatok veszte.

Mohos Gábor esztergom-budapeti segédpüspök a teremtettség rendjéből származó szabadságból kiindulva hozzászólásában arra fókuszált, hogy észrevegyük, a trendek követése mennyire jelent valódi szabadságot számunkra. Utalt ezzel a közösségi médián belül is a különböző fotózkodási és más trendekre, melyek sokakat észrevétlen rabságba sodor a megfelelési igény és kényszer által. Innen a házasság színterére áttérve kiemelte, hogy a házasság két ember szabad, életre szóló döntése. Ez az elköteleződés pedig hasonló biztonságot ad a házastársaknak, mint a természet nem változó, a világot kiszámíthatóvá tevő törvényei, melyek felülírják a trendeket is.

Dr. Fekete Károly református püspök szerint a házasság hete nemcsak a házasságra, hanem kifejezetten a keresztyén házasságra szeretné ráirányítani az emberek figyelmét. Ahogy fogalmazott:

a házasságban „helye van a hitnek, amely megszilárdítja az elköteleződést”.

Az idei házasság hete arcai egy párbeszédben adtak át hat fogódzót, melyet 22 év ismeretség, 18 év házasság és négy gyermek nevelésének tapasztalataiból vontak le. Szerintük mindenekelőtt a legfontosabb, hogy harmóniában legyenek a párok, hiszen csakis akkor tud a kettejük csapatjátéka működni. Többek közt felhívták a kommunikáció őszinteségére és tisztaságára a figyelmet, mely alapjaiban megtartja a kapcsolatot, de szó esett az egymásra való odafigyelés szinten tartásáról, arról, hogy nemhiába nem a csapatmunkát, hanem a csapatjátékot választották mottónak, hiszen szükség van a humorra, játékra az élet során. De kiemelték, hogy nem szabad szem elől téveszteni Isten kegyelmét, melyhez szükség van az ők — férj és feleség — minden nap egymást kiegészítő feladatvállalására.

 

Számos magyarországi és határon túli településen – többek között Kaposváron, Debrecenben, Szegeden, Pécsett – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon érhető el.

 

Csapatjáték szerelemmel – a házasság hete arcai a Vasárnapnak

 

Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre