Macsétákkal mészároltak le keresztényeket Kongóban

Iszlamista szélsőségesek hajtottak végre támadást a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti vidékén élő keresztény közösségek ellen. A kongói hadsereg az elmúlt hónapokban nagy erőket vont össze a térségben, hogy megakadályozza az iszlamisták támadásait – írta a The Guradian.

 

Civil megfigyelők szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevet viselő ugandai iszlamista csoport áll a kongói falvak elleni támadások mögött – adta hírül a Linga.org. A térségben tavaly október végén lángolt fel az erőszak, amikor a kongói hadsereg hadműveletet indított a csoport ellen. Azóta mintegy 250 ember halt meg a támadásokban.

Az ADF fegyveresei kedd éjszaka támadtak meg négy falut a Kongó keleti részén fekvő Beni tartományban. Az iszlamisták macsétákkal negyedelték fel a keresztényeket – nyilatkozta Bani Donat Kibwava az AFP-nek. A brutális módszerrel összesen ötvennyolc embert öltek meg. A legnagyobb mészárlást az Ochia várostól nyugatra lévő Manzinje faluban hajtották végre, ahol harminc emberrel végeztek. A fegyveresek támadásaikat az éjszaka leple alatt hajtották végre négy falu ellen. Az áldozatok között nők is voltak, akiket meg is erőszakoltak – mondta Richard Kivanzanga Beni terület adminisztrátora.

Az áldozatok között volt egy anglikán lelkész is, aki Eringeti faluban szolgált – tette hozzá Omar Kavota, a Cepadho emberjogi szervezet tagja a Reuters hírügynökségnek.

Az Ugandai Nép Védelmi Erőket (UPDF) iszlamista fegyveresek alapították a kilencvenes évek közepén. Az elmúlt években az ernyőszervezetnek több tucat csoportja szivárgott át Kongó keleti részére. Az egyik legerőszakosabb szervezett a Musa Baloko által irányított ADF, ami rendszeresen támad meg kongói keresztény falvakat. A terroristák a férfiakat rendszerint megkínozzák és megölik, a nőket megerőszakolják, a gyerekeket elrabolják és katonáknak képezik ki. A terrorista szervezet rabszolga-kereskedelemmel és az ország ásványkincseinek kifosztásával tartja fenn magát.

Az Open Doors fokozott figyelemmel kíséri az afrikai országban zajló erőszakot.  Az emberjogi szervezet jelentései szerint Beni tartományban október vége óta megszaporodtak az iszlamisták támadásai, miután a kongói hadsereg nagy erőket vont össze a terrortámadások megfékezésére. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban kétszázhatvanöt, többségében keresztény embert öltek meg az ugandai szélsőségesek. Tavaly novemberben követték el a legnagyobb mészárlást, amikor az iszlamisták nyolcvannégy emberrel végeztek. Az áldozatok több mint fele keresztény volt, sokan közülük nő és gyermek.

Gilbert Kampali lelkész a nemzetközi közösséghez intézet felhívást, kérve, segítsenek megfékezni az erőszakot Beniben és egész Kongóban.

A magyar kormány kiemelt figyelemmel követi az afrikai keresztények sorsát. Tavaly márciusban kormányzati és egyházi delegáció utazott Afrikába, hogy a Hungary Helps Program keretében felmérjék a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit Kongóban és Kenyában.

 

Címlapképünk forrása Uganda Mirror.

Iratkozzon fel hírlevelünkre