Templom, kereszt a címlapon: így is lehet, hajrá!

Így is lehet, kérem szépen! Bátran, okosan, szépen használva a szimbolikát, közben pedig értékes tanulmányokat sorakoztatni az európai civilizációról és annak védelmében.

Sokat forgattuk az elmúlt hetekben a Kommentár tavalyi negyedik számát (részletesen ajánlottuk is, ide kattintva olvasható), közben pedig egyre jobban magunkénak éreztük a szerkesztőségben. A nívós folyóirat értékkonzervatív címlapja valahogy mégis forradalmi, ha elfogadjuk a feltevést, hogy mára az egyetlen igazán forradalmi tett ez maradt: konzervatívnak lenni. 

Ez a címlap, méltóságteljes templomtornyával, kereszt-sziluettjével és erejével erőteljesen üzen: itt van az európai civilizáció minden lényegi eleme, mert minden más ebből bontakozott ki, ez formálta vagy ihlette. Keblén ringatta még azt is, ami később megveszekedetten ellene emelkedett.

Az üzenetben pedig fontos a létige is, a van, mert bár sokszor temetjük (s okunk is adódik rá napról-napra, elborzasztó jelenségeket tapasztalunk, döbbenetes történeteket olvasunk, félelmetes trendek zajlanak felgyorsítva a szemünk előtt), az európai civilizáció, amely keresztény fundamentumon áll, még lélegzik. Közel sincs már ereje teljében, számos kihívással kell megküzdenie, de van esélye, hogy önazonos maradjon. Van esélye, hogy megmaradjon.

Nem hagyhatjuk a templomot – a templomot s a keresztet. Hozzánk tartozik. Ki kell állnunk érte! 

Bátran és okosan.

 

Vágvölgyi Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre