Picasso kiállítás nyílt Londonban

Pablo Picasso (1881-1973) papír alapú munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás a hétvégén a londoni Királyi Művészeti Akadémia (RA) termeiben. A múzeumban a művész több mint 300 alkotását láthatja a közönség a Picasso and Paper (Picasso és papír) című kiállításon.

Picasso számára a papír egyaránt volt eszköz ötleteinek feltárására és korlátlan lehetőségekkel bíró anyag. Mindennel kísérletezett az újságpapírtól a szalvétán át a tapétáig. Évtizedeket töltött nyomtatási technikák vizsgálatával, ritka és antik papírok beszerzésével Japánból, s közben szenvedélyesen használt fel alkotásaihoz minden fecnit, ami a kezébe került – idézte fel a Királyi Művészeti Akadémia honlapja.

A kifejező vázlatoktól, a hatalmas Femmes a leur toilette című kollázsig, Picasso fáradhatatlanul használja a papírt alkotásaihoz. A kiállítás kronológiai sorrendben haladva mutatja be a mester papírral készült munkáit.

A tárlaton archív felvételek illusztrálják az alkotás folyamatát, a dokumentumfilmek felidézik a tanulmányokon keresztül több műve, köztük a Guernica vagy az Avignoni kisasszonyok születését.

A kiállításon bemutatott levelek, illusztrált versek és fényképek szintén bepillantást nyújtanak a művész életébe.

Az április 13-ig látogatható tárlatot a Királyi Művészeti Akadémia a clevelandi Művészeti Múzeummal és a párizsi Picasso Múzeummal együttműködve szervezte meg.

MTI

Kiemelt képünk forrása: youtube.com