Templomrobbantást akadályozott meg a rendőrség a Fülöp-szigeteken

A 2019-es joloi eset óta, amikor a katedrálisnál két öngyilkos merénylő 27 embert ölt meg bombákkal, fokozott terrorkészültség van az országban.

Két, feltételezhetően Abu Sayyaf-terrorista feladata lett volna Basilanban, egy katolikus katedrálisban kivitelezni a bombatámadást.

A BenarNews jelentése szerint a rendőrség a hadsereg egységeivel közösen indította el az akciót kedden, melyet a hírszerzés információi alapján terveztek meg. Az Iszlám Államhoz köthető Abu Sayyaf (ASG) terrorcsoport a muszlim többségű tartományban akarta kivitelezni a támadást, feltételezhetően a vallásközi feszültségek szítása céljából, mindamellett persze, hogy az ilyen jellegű akcióknak mindig van egy „irtsunk ki köreinkből minden másképp gondolkodót” tartalma is.

A terroristákat „Menziben, a búvóhelyükön tartóztatták le, néhány mérföldnyire Isabela belvárosától”– nyilatkozta Froilan Quidilla dandártábornok, a helyi rendőrség vezetője.

Több mint három kiló robbanóanyagot, 1,5 voltos akkumulátorokat és drótokat foglaltak le a biztonsági erők emberei.

A robbanóanyaghoz szögeket is csatoltak, mely a robbantást még kegyetlenebbé teszi, ugyanis a mindenfelé elrepülő fémdarabkák, mint megannyi lövedék több eséllyel átszáguld olyan tárgyakon is, amelyek a robbanás erejét némileg még fékezni is tudnák.

A két letartóztatott gyanúsítottat azonosították: Muzrim Illahan és Kadir Ajanal mindketten követői Furuji Indamának, az Abu Sayyaf fülöp-szigeteki legfőbb vezérének.

Mindketten bevallották, hogy volt egy múlt hónapra szóló robbantási küldetésük, amit egyelőre nem tudtak kivitelezni a biztonsági erők készenléti állapota miatt. A rendőrfőkapitány kiemelte, hogy egy másik tervezett robbantásról még jelenleg is zajlanak a vallatások.

Még nem világos a rendőrök számára, hogy a gyanúsítottak bármilyen kapcsolatban is állnának a tavalyi joloi bombatámadások kitervelőjével, Hatib Hajan Sawadjaannal.

 

Kiemelt képünkön a tavaly januárban, a joloi katedrálisban elkövetett bombatámadás pusztítása látszik. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre