Grincs Indonéziában, avagy az ország, ahol betiltották a karácsonyt

Indonéz aktivista jelentett a konzervatív muszlim tartományban történt esetről, nem sokkal később gyűlöletbeszédért letartóztatták.

Az aktivista jelentése nemzetközi szinten is felkavarta a keresztényüldözés tekintetében amúgy sem épp állóvizet. Később ügyvédje jelentette, hogy a mindenhol csak Sudartoként emlegetett aktivistát online gyűlöletbeszéd vádjával letartóztatták.

A muszlim többségű térségekben vallási kisebbségek ügyeit felkaroló férfi decemberben a nyugat-szumátrai hatóságok kapcsán posztolt a Facebookon, eszerint

egyszerűen megtiltották a katolikusoknak, nem csak, hogy részt vegyenek a karácsonyi ünnepi szentmisén, de azt is, hogy egyáltalán megtarthassák azt.

Egy névtelen helybéli „hős” jelentett a rendőrségen azonnal Sudarto internetes aktivitásáról, amely végeredményben a letartóztatásához vezetett.

Az ügyvéd január 8-án az AFP-nek elmondta, hogy Sudarto írása „bizonyítékokon és tényeken alapult, a törvény azonban nagyon szubjektív” – írja az International Christian Concern.

Ugyanakkor Juda Nusa Putera rendőrparancsnok szerint a 2019 december 25.-i ünnepi szentmise Dharmasarayában normális körülmények között megvalósulhatott.

Hozzátette, hogy az elmúlt két évben a nyugat-szumátrai kis katolikus közösséget eltiltották bármiféle szentmise végzésétől, mivel

a helyi szabályozás minden nem-iszlám vallási rítus gyakorlását, az adott vallás templomának falain kívül megtiltotta. A probléma itt azzal volt, hogy a legközelebbi katolikus templom 100 km-re található.

Karácsonykor felrobbant az internet az Indonéziában betiltott karácsony kapcsán, ez pedig jókora nyomást helyezett az ország vallásügyi minisztériumára. Reméljük, hogy a vallásközi feszültségekre érzékenyen reagálva, érdemi lépéseket tudnak tenni a keresztények érdekében.

 

Kiemelt képünk forrása a Padang Legal Aid Foundation, melynek munkatársa, vallásközi aktivistája Sudarto (jobbra).

Iratkozzon fel hírlevelünkre