Isten megragadott bennünket – Tislér Mónika a Vasárnapnak

A magyar keresztény könnyűzene világában mindig nagy szó, ha az egyes szerzők és a körülöttük lévő alkotó közösség valami maradandóval ajándékozza meg a hallgatóságát. Annak idején, a kommunizmus évtizedeiben titokban másolt szalagos kazettákon terjedt a dalok által hordozott evangélium. Ma már nyíltan hirdetheti minden előadó a Krisztushoz tartozás örömét. Kérdés persze, mennyire talál halló fülekre. Az Új Esély Zenekar legújabb lemeze úgy szókimondó és hitvalló, hogy mindeközben a legkülönfélébb megoldások révén keresi a hidakat azok felé, akik még egyáltalán nem hallottak Istenről. A dalok mögötti személyes életek hitelesítik az elkészült hanganyagot, amelynek ilyen formán minden hangjegye arany. Tislér Mónikával beszélgettünk a zenekar új lemezéről.

– Hány dalt tartalmaz az Új Esély Zenekar most megjelenő új albuma?

– Összesen tizenhárom dalt vettünk fel. Részben amerikai dicsőítő dalok fordítása, részben a saját dalaink hallhatók az összeállításban.

– Ebből mennyi a saját szerzemény?

– Négy, amelyek többségét jómagam szereztem, az egyiket az egyik zenekari társunkkal közösen.

– Stílusát tekintve hova sorolható a hanganyagotok?

– Nem lehet azt mondani, hogy ilyen vagy olyan stílusú. Nincsen egyetlen karaktere. Így szerepel rajta country, reggae, aztán popos stílusúak is. Szinte mindegyik más.

– Hol vettétek fel?

– Nem volt pénzünk megfizetni egy drága stúdiót. Ezért hosszú időn keresztül pincékben, szobákban és a legkülönbözőbb helyeken, vért izzadva készültek a felvételek. Éppen ezért nagyon értékes számunkra az elkészült munka, amely egyértelműen élő hatású. A lehető legjobb módon akartuk rögzíteni. Mindent beleadtunk.

– Mi az üzenet?

– Isten megragadott bennünket. Mindenkit máskor és másképp, de ő személyesen hívott el a vele való életre. Mindnyájunk életében van az a pont, az a találkozás Jézussal, ahonnan már nincsen visszaút. Hatalmas változást hozott az életünkben. Innentől kezdve az ember nem is akar mást csinálni.

– Külföldi dalok?

– Például Lauren Daigletől énekeljük a „You Say” magyar változatát. Hallható a válogatásunkban két olyan külföldi ének, ami eredetileg nem keresztény tartalmú muzsika, de egyikünk a csapatból a meglévő dallamokra illesztett új szöveget magyarul, egy keveset megtartva az eredetiből is.

– Kiknek szól ez a hanganyag?

– Három éve működik így a csapatunk. Az egyes szolgálataink során állandó kérdés, hogy az énekeinket hazavihetik-e CD-n? Azoknak készült tehát az új album, akik szeretik.

 

Fotó: Új Esély Zenekar fotóalbuma

 

További olvasásra ajánljuk a témában:

Tislér Mónika: A zenénkben magyar szív dobog

Iratkozzon fel hírlevelünkre