Egy este alatt két falut is megtámadtak a fulánik

Január 8. éjjelén 13 keresztény esett áldozatul a fuláni fegyveresek támadásának Nigéria Plateau államában, Kadunában pedig négy katolikus szeminaristát raboltak el.

Január 8.-án este nyolc óra körül érkezett meg körülbelül 20 fegyveres Kulbenbe, a falusiak nagy része a környező erdőségbe menekült.

13 ember életét követelte a fulánik ámokfutása, további három ember pedig megsebesült. Az áldozatok közül mindannyian a Church of Christ in Nations keresztény közösséghez tartoztak. 

Bala Fwengje, Plateau állami törvényhozó úgy kommentálta a támadásokat, hogy azok a biztonsági intézkedések ellenére, mindenfajta provokáció nélkül történnek.

Ugyanezen az estén a szomszédos Kaduna államban, négy növendéket raboltak el egy katolikus szemináriumból.

Az ismeretlen tettesek találomra szórták a golyókat a Jó Pásztor Katolikus Főszeminárium épületeire.

Bár sérülésről nem számoltak be, mire a keresztények rendezték soraikat, négy tanulójuk már hiányzott.

A napokban a Nigériai Keresztény Egyesület vezetője is felszólalt az emberrablások ügyében és cselekvésre hívta fel a kormányt, emlékeztetve tagjait elsődleges kötelességeikre. 

Az eltűnt szeminaristák ügyében közösségi oldalán nyilatkozott meg Azbej Tristan. A magyar kormány üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára úgy fogalmazott; „a támadás híre különösen mélyen érintett, hisz Magyarország, a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül támogatta egy nigériai szeminárium felújítását is a közelmúltban, az elpusztított oktatási és egészségügyi infrastruktúra helyreállítása mellett.” 

Azbej Tristan hangsúlyozta: az Észak-Nigériában élő keresztények élete egyre nagyobb veszélyben van a szélsőséges csoportok miatt, támogatásuk ezért létfontosságú kérdés.

 

Kiemelt képünk forrása a nigériai pulse.ng.

Iratkozzon fel hírlevelünkre