A gyilkosságok után keresztény vezetőt raboltak el Nigériában

A tizenegy, karácsonyi időszakban elrabolt, majd kivégzett keresztény után megérkeztek a hírek 2020 első elrabolt áldozatairól is. Nigériában az érdekükben felszólaló keresztény szervezetnek, mikor cselekvésre sarkallja a hatóságokat, még azt is bizonygatnia kell, hogy nem a kormány ellensége.

 

A Nigériai Keresztény Egyesület (CAN) elnöke, Olasupo Ayokunle tiszteletes vitte a szövetségi kormány elé a január 2-án elrabolt lelkipásztor, Lawan Andimi ügyét.

A lelkészt a Boko Haram fegyveresei vitték el a Michikát ért támadás során, írta a persecution.org. Andimi a Felebarátok Gyülekezetét vezette, de Ayokunle mellett az országos Keresztény Egyesületben is vezető pozíciót töltött be.

A nigériai lelkészt a Boko Haram által közzétett videóban lehetett látni egy pillanatra, ahogy fogságában segítségért könyörög. A CAN elnöke sürgette, sőt utasította a szövetségi kormányt és mellette a biztonsági erőket, hogy kezdjen azonnali akcióba a CAN-vezető kiszabadításáért.

Hozzá kellett tegye: a CAN nem kormányellenes szervezet, semmiben nem gátolja Muhammadu Buhari elnök kabinetét, csupán a felelősségükre hívja fel a figyelmet, miszerint kötelességük megvédeni polgáraikat.

Az emberrablásnak ez a mostani esete nincs új köntösbe bújtatva, olyan mint eddig bármikor. Viszont most, hogy a karácsonykor kivégzett 11 elrabolt keresztény vére még szinte fel sem száradt (a CAN a róluk december 17-én közétett videó után is felszólalt az érdekükben – a kormány nem tett semmit – a szerk.), és már újabb válogatott ember került a Boko Haram kezei közé, nagyon rossz felhangokat generál az áldozatok sorsát szívükön viselő emberekben.

 

Kiemelt képünkön egy helyileg szerveződött védelmi fegyveres egység tagjai láthatók. A nigériaiak, amit tudnak, megtesznek saját védelmük érdekében.