Karácsonykor végeztek ki tizenegy keresztényt Nigériában

November 27-én elraboltak 11 keresztényt Nigériában, köztük egy egyetemi tanárt is, aki a később közzé tett, fogságban készült videóban a kormány és a keresztény egyházak segítségét kérte. A videóban látott férfiak – kettejük kivételével – mára halottak. Karácsony szent ünnepén kivégezték őket.

Néhány napja számoltunk be arról a 11 keresztényről, akiket a Boko Haram, pontosabban az abból kivált ISWAP (Islamic State West Africa Province) rabolt el november végén. 

Karácsony napján ünnepelt a keresztény, de az egész nyugati világ is. Az afrikai keresztények, de a közel- és távol-keleti üldözöttségben és szorongatottságban élő testvérek egészen más rétegeit élik meg a liturgikus év első nagy ünnepének.

A nigériai keresztények ünnepén az ISWAP közzétett egy videót a köreikből nemrégiben elrabolt keresztények kivégzéséről.

A terroristák két ember életét – a videón látottak közül – azonban megkímélte, bár nevüket nem közölték – adja hírül az afrikai terrorizmusra specializálódott oknyomozó újságíró, Ahmad Salkida.

Az ISWAP a kivégzést így indokolta a videóban:

„bosszúból öltük meg őket, vezéreink haláláért, beleértve Abu bakr al-Baghdadit és Abul-Hasan al-Muhajirt Irakban és Szíriában.”

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szolidaritását fejezte ki a nigériai szövetségi kormánnyal, valamint a nigériai polgárokkal.

Nem ők voltak az egyetlenek, akik karácsony napján lelték halálukat fegyveres csoportok kezei által, ahogy az az ENSZ elrabolt és kivégzett emberekről készített listájából kitűnik.

Tanulság?

Talán nem túlzás kimondani – főleg nem az ilyen sokkoló hirtelenséggel bekövetkező események után –, hogy íme, így silányul üres szócsépléssé az újságírók mindennapi munkája, akiknek híradása semmit nem mozgat ma már meg. Így foszlik semmivé a Nyugat döntéshozóinak, de az egyszerű ember becsülete is, akik bár tudnak, hallanak megelőzhető eseményekről, mégsem tesznek semmit.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre