Az emberközpontú világ Isten nélkül embertelenné válik

Varga László kaposvári megyéspüspök a kaposvári Keresztény Értelmiségiek Szövetségének év eleji találkozóján meghívott előadóként pontos diagnózist adott a világ történéseiről. A katolikus főpásztor semmit nem rejtett véka alá, lekerekítésnek, óvatosságból történő puhításnak még csak nyoma sem fedezhető fel elmondott szavaiban. Ezt jelzi az előadás első mondata: „Háború van. A tőkés társaságok és a bankszektor háborúja a világuralom megszerzéséért”.

Ezt a háborút alapvetésnek tekintve a püspök rámutat arra, hogy minden mai jelenségnek ez áll a hátterében, behálózva a kormányokat, egyeduralomra törve az energiahordozók és a vízkészlet feletti kontrollban. Mindezt úgy érik el, hogy a számukra legnagyobb akadályt jelentő vallásokat és a nemzeti gondolkodást támadják, illetve ugrasztják egymással szembe. Káoszt teremtenek, hogy az értéksemleges állapot létrehozásával relativizálják az erkölcsi értékrendet – mutat rá Varga László, aki szerint

ez több mint háború: szellemi harcról van szó.

Amint viszonylagossá válik a jó és a rossz, külső tekintély – Isten, vallás, egyház – már nem mondhatja meg az egyénnek, hogy mi a bűn és az erény. A sátáni cél eléréséért ki kellett iktatni Istent a történelemből, az alkotmányból, az oktatásból és a kultúrából. „Ha nincs Isten, akkor az ember lép a helyébe. De az emberközpontú világ Isten nélkül embertelenné válik. Kiváló példa erre a francia forradalom jelszavainak átalakulása: szabadságból szabadosság, egyenlőségből egyenlőtlen piaci verseny, a testvériségből pedig brutalitás lett”.

Marton Zsolt püspök: Jézus Krisztus királysága a szeretet hatalma

Varga László beszédében rámutatott, a káosz megteremtője a Diabolosz, a Szétdobáló, vagyis a sátán. Ő akar zűrzavart teremteni az élet minden egyéb területén is. Támadja az életet a fogantatástól az élet befejezéséig. A múlt század legnagyobb forradalma, a szexuális forradalom is a világuralmi célt kívánta szolgálni – mondta az előadó. A nők tehát nem felszabadultak, ehelyett jött a szexuális rabszolgaság, a családok szétesése és a házasságtörés legalizálása. Ezen a téren a Diabolosz legnagyobb győzelme, amikor társadalmi és médiatámogatottsággal a homoszexualitást egyenlővé teszik a heteroszexualitással.

Székely János: Ne kényszerítsék arra a társadalmat, hogy házasságnak kelljen nevezni az azonos neműek együttélését!

Általánosan elfogadott elv, hogy a kéjvágy, a mohóság és felelőtlenség nagy hasznára van az üzletnek, a piacnak és a kereskedelemnek. Ennek érdekében a gyermekek szexuális irányultságának intézményes manipulálása történik akár már óvodáskorban – fogalmazta meg a társadalomban tapasztalható jelenségeket a megyéspüspök, egy pillanatra sem mondva ítéletet senki felett.

A jelenségek vizsgálatát követően Varga László püspök beszédében áttért „cselekvési tervének” bemutatására. „Szellemi harc van, ahol jobb fényt gyújtani, mint szidni a sötétséget”. Peter Kraft Ökumenikus dzsihád című könyvéből idézve az erkölcsi elvek társadalmi elfogadottságának fontosságára és azok betartatására hívja fel a figyelmet:

„Az erkölcs felszabadító és nem elnyomó. Nem a ne igyál mérget törvény káros az egészségre, hanem a méreg”.

Az erkölcs fontosságáról szólva a katolikus főpásztor beszédében a kormánypártoknak is üzent: ha a Peter Kraft által felvázolt, az erkölcs fontosságára vonatkozó 10 pont szerint kezdenek el élni és dolgozni a kormánypártok, akkor

2022-ben elkerülhetik a bukás veszélyét „a következő választások nagy vizsgáján, annak ellenére, hogy minden tárgyból 5-öst kaptak. Erősödik a gazdaság, nő az átlagbér, nő a nyugdíj, a családok támogatása egyedülálló”.

Mit tehetünk ennek érdekében? – tette fel a kérdést a püspök. – Szeretnünk és nem gyűlölnünk kell egymást, a másképpen gondolkodókat. A gyűlölet még több sérelmet és még több frusztrációt eredményez. Sokkal radikálisabban, a gyökereinkhez visszatérve kell megélnünk a kereszténységünket. Egy felhígult, langymeleg kereszténység tehetetlenül áll egy radikalizálódó, iszlámmal és egy kemény, a média minden eszközét felhasználó keresztényüldözéssel szemben – jelentette ki Varga László, aki szerint ennek érdekében a keresztény egyházaknak együttesen kell hallatniuk a hangjukat. 

– Ha szellemi harcot akarunk vívni, akkor ebbe az irányba kell haladnunk. Állandóan függővé kell tennünk magunkat Jézus Krisztustól. Vissza kell térnünk Krisztushoz, a világ világosságához, aki legyőzte a gonoszt, és elhozta Isten országát, Isten szereteturalmát – foglalta össze a lényeget Varga László kaposvári püspök.

Forrás: Katolikus.ma

Kiemelt kép forrása: Wikipédia/Thaler Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre