Soltész: a gyermekvállalás lelki támogatásának hiánya világméretű probléma

Megengedhetetlen, ám mégis sok helyen gyakorlat, hogy a terhesség megállapításakor a nőgyógyász első kérdése: megtartják-e a gyermeket – mutatott rá Soltész Miklós a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán mondott beszédében.

Hogyan függ össze a meddőség a lelki támogatással vagy éppen annak hiányával, esetleg a szülők életkorával? Miért fontos a szakemberek elérhetősége, és mi nem hangozhat el semmiképpen egy nőgyógyászati rendelőben? – többek között ezek a témák is szóba kerültek a Védőnők a Gyermekáldásért díj ünnepélyes átadóján, ahol olyan védőnők vehettek át elismerést, akik sokat tettek azért, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek.

Egy nehéz döntés

Az Alapítvány a meddőség megelőzéséért és a jövő nemzedék egészségéért nevű civil szervezet immár negyedszerre adta át a rangos elismerést. Az eseményen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki személyes hangvételű beszédében emelte ki a szakemberek és támogató személyek fontosságát a gyermekvállalásban. Mint mondta, harmadik gyermekük veleszületett rendellenességgel jött világra, s amikor kiderült, hogy negyedszer is gyermekáldás elé néznek, az orvosok egy része le akarta őket beszélni a terhességről, s az abortuszt javasolták számukra. Negyedik gyermekük végül egészségesen látta meg a napvilágot, de az államtitkár beszédében kiemelte: ezúton is szeretné megköszönni azoknak a segítségét, akik ebben a nehéz élethelyzetben is mellettük álltak, lelki erőt adtak, erkölcsileg támogatták döntésüket az élet mellett.

Mire van szüksége a gyermekvállaláshoz és a gyermekek felneveléséhez a fiataloknak?

Soltész Miklós emlékeztetett: a legnagyobb szegénységben, nyomorban és kilátástalanságban is születtek gyermekek, s noha az anyagi támogatás is fontos, nem elég csupán erre fókuszálni. A lelki háttér, a támogató környezet elengedhetetlen, és ebben van a legnagyobb hiány, nem csak Magyarországon, az egész világon. Ha ez változna, ugrásszerű változás történne – fogalmazott az államtitkár. Soltész Miklós szerint elfogadhatatlan, hogy a nőgyógyászati rendelőben a terhesség megállapításakor elhangzik az alábbi kérdés: „Megtartja?”, hiszen egy orvos éppen a gyógyításra esküdött fel. Arról is beszélt, hogy szüléskor, a kórházban milyen fontos a támogató környezet, hiszen, ha egy pár rossz élménnyel távozik, az döntően befolyásolja a következő gyermekvállalást. Mint ahogyan az sem mindegy, milyen támogató környezet fogadja otthon a kismamát, és ebben fontos szerep jut a védőnőknek is.

Az államtitkár ugyanakkor örömmel beszélt az elmúlt évek változásairól: szavai szerint a kormány különböző családpolitikai intézkedéseinek már látszanak az eredményei, hiszen a termékenységi ráta mára 1,25-ről 1,49-re nőtt. Szintén emelkedett – 43 százalékkal – a házasságkötések száma, míg a válásoké 23 százalékkal csökkent, és a terhességmegszakítások száma is 40 ezerről 28 ezerre csökkent.

A teremtett világ védelmébe a magzatok védelme is beletartozik

Végezetül arról beszélt, hogy a teremtett világ védelméről való gondolkodás közben óriási hiba kihagyni a magzatok védelmét. Mint fogalmazott, nem ítélkezni kell, de muszáj beszélni a kérdésről. Arról, hogy ilyenkor nem csupán egy magzat élete szűnik meg, de egy édesanya és egy édesapa életében, lelkében is egy egész életen át érezhető törés történik. Ronald Reagan szavait idézte: „Észrevettem, hogy mindenki, aki az abortuszt támogatja, már megszületett”. „Ha a magzatok védelméért nem szólal fel egy közösség szeretettel, odaadással, akkor hibát, bűnt követünk el” – tette hozzá az államtitkár.

A meddőség megelőzése gyerekkorban kezdődik

Dr. Ősapay György a meddőség megelőzéséről, kezeléséről tartott előadásában felhívta a figyelmet a világméretű demográfiai válságra, amely még Indiában is tetten érhető. Európában Franciaország és Svédország kivételével rossz a termékenységi ráta és még az amerikai adatok is azt mutatják: 2050-re termékenységi krízishelyzet várható. A spermiumok mennyiségének csökkenése olyan rohamos méreteket öltött, hogy kezd a kritikus értékek közelébe kerülni, amikor már csak a lombik segíthet. Számokkal is alátámasztotta a mondandóját: az 1930-as években még minden milliliter sperma 130 millió spermiumot tartalmazott, ma már csak 30 milliót, és ez a szám rohamosan csökken. Az öltözködés, az ülőmunka, az élelmiszerek rossz minősége, a vitaminok hiánya mind-mind szerepet játszik ebben.

Noha 2010 óta jelentős fellendülés történt gyermekvállalás terén, a Statisztikai Hivatal adatai ezzel kapcsolatban is kiábrándítóak, ugyanis a szülőkorú nők száma fokozatosan csökken. Hozzájárul a krízishez az, hogy a 30-as nők negyede magányos, az egyszülős családokban pedig hiányzik a férfi minta. A szakember úgy látja, a probléma kezeléséhez társadalmi összefogás szükséges, és a családi életre nevelést már 6 éves kortól el kellene kezdeni. Az alapítvány terve és kezdődő megvalósulása továbbá a Babacsalogató ambulancia-rendszer kiépítése, amelyben a védőnők mellett orvosok, oktatók, pszichológusok és lelkészek vesznek részt.

„Kétségek esetén válaszd a gyereket!”

Rákóczi István professzor az anyai életkor jelentőségére hívta fel a figyelmet: a 17. század óta tudjuk, hogy 35 éves kortól csökken a teherbeesés lehetősége, de nem csupán a fertilitásra, a szülés körüli eseményekre is hatással van. Fontos tudatosítani, hogy a 30. életévig stabil a termékenység, 45 éves korban pedig már lombikkezeléssel is csak 0,5 százalék a teherbeesés esélye. Arról nem is beszélve, hogy az anyai és a magzati szövődmények is gyakoribbak az életkor előrehaladtával. Az apák életkora is számít: 64 év felett bizonyítottan több az autizmus és a skizofrénia előfordulása – sorolta a professzor, aki szerint nem szabad várni a gyermekvállalással, mert később olyan problémák lehetnek, amelyeket már nem lehet megoldani. – Kétségek esetén válaszd a gyereket – összegezte a szülész-nőgyógyász.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arról beszélt, szeretnének a gyermeket tervező fiatalokhoz is eljutni, segítve őket abban, hogy minél felkészültebben, egészségesebben tudjanak gyermeket vállalni. – Mindezek érdekében továbbképzéseket szerveznek majd. Fontos, hogy a védőnői szervezet ebben a munkában olyan partnereket találjon, akik szintén a kívánt gyermekek megszületéséért dolgoznak – mondta.

A Babacsalogató Alapítvány Védőnők a gyermekáldásért díját idén Vidáné Válóczi Éva, Borbélyné Horváth Anikó és Katona Csabáné vehette át.

Iratkozzon fel hírlevelünkre