Így hódítanak „a srácok” Kenyában

Bár Kenya távol esik Afrika legvéresebb gócpontjaitól, az iszlamista terrorizmus itt is régóta jelentős veszélyforrás. A Szomáliából átszivárgott terrorizmus az elmúlt hónapokban kezd a szomszédos országokban is tényezővé válni.

Az al-Shabaab (magyarul: Mudzsahedin Ifjúsági Mozgalom, vagyis „a srácok”) még azért jött létre, hogy a káoszba fulladt szomáliai helyzetből ők kerüljenek ki győztesekként. Gyűlölnek és módszeresen üldöznek mindent, ami nem iszlám, így még az arab tavasz előtt, 2008-ban hadat üzentek az ENSZ-nek és minden, az országuk körül „ólálkodó” segélyszervezetnek:

egy év alatt 42 segélyszervezeti dolgozót öltek meg.

A helyszín ezúttal Kenya. Az ide átszivárgott, vagy inkább átmasírozott al-Shabaab-terrorizmus térnyerése ijesztő mértékben zajlik.

Egy hónappal ezelőtt Észak-Kenyában támadtak meg egy buszt,

kiválogatva majd kivégezve annak keresztény utasait.

A jelentések néhol 8, máshol 11 áldozatról beszélnek.

Két hétre rá a kenyai partokon történt egy kísértetiesen hasonló eset. Ez alkalommal a buszsofőr beletaposott a gázba, így a véletlenszerűen lövöldöző terroristák eltévedt golyói „csak” három ember életét követelték.

A múlt héten több támadás is történt katonai és rendőrségi célpontok ellen. A „srácok” szemében kiemelt helyen állnak Kenya rendőrségi és katonai erői, mivel 2011-ben beavatkoztak a szomáliai konfliktusba és az ország legtöbb részéről sikeresen kiszorították őket.

Január 5-én a kenyai partok mentén, Lamuban, a katonai bázist ért támadásban három amerikai meghalt. A kenyai áldozatok pontos számáról nincs adat. 

Egy nappal később a dadaabi rendőrséget rohanta le az al-Shabaab. A városkában található az ország egyik legnagyobb menekülttábora.

A terroristák indítékairól azonban, hogy miért akartak elfoglalni pont itt egy rendőrségi állomást, nem tudni.

A támadásban négy kisgyermek lelte halálát, a tűzharcban két terrorista is életét vesztette.

Ha az Ifjúsági Mozgalom ilyen intenzitással folytatja akcióit, a közeljövőben úgy kerülhet a nemzetközi híradásokba, mint ma a fulánik, vagy a Boko Haram terrorszervezet. Kenyát pedig mint a keresztény mártírok legújabb hazáját fogjuk emlegetni…

 

Kiemelt képünk forrása az Al Arabiya.

Iratkozzon fel hírlevelünkre