A nap, amikor a Vasárnap.hu megakadályozott egy balhét

Olvasóinktól szereztünk tudomást a készülő balhéról, cikkünk hatására azonban elmaradt az épületfoglalás, és rendben mehetett minden a minisztériumban.

A Vasárnap.hu hétfő reggel számolt be arról, hogy egy ellenzéki csoport titkos akció keretében tervezte megszállni az Emmi épületét. A szervezők terve az volt, hogy a – részben éppen az Emmi, részben a Fővárosi Önkormányzat által finanszírozott – Toldi Moziban készítik fel aktivistáikat a balhéra, majd a 80-100 fős csoport elfoglalja a minisztérium épületének auláját. 

Itt egy rövid beszédet követően (ezt vélhetően a főszervező, H. Zsuzsanna mondta volna el) a moziban begyakorolt módon egy petíció leegyszerűsített változatát skandálták volna az aktivisták.

A szervezők éppen a meglepetés erejére építették volna az akciót. Miután a Vasárnap.hu több olvasójának segítségével értesült a tervről, cikkben mutatta be a tervezett forgatókönyvet, amelyet számos lap átvett. Mivel így éppen a meglepetésszerű fellépés lehetetlenült el, a minisztérium épületébe tervezett balhé végül elmaradt. 

A terv egyébként tökéletesen illeszkedett a hírhedté vált Alinsky-féle iránymutatásokba, amelyeket főleg 2018 telén emlegettek előszeretettel újbaloldali és neoliberális ellenzéki szereplők. 

Feltételezhető, hogy a napközbeni balhéval, az így kiváltott érzelmekkel a hétfő esti, Madách térre meghirdetett tüntetésre is mozgósítani akartak. A közösségi oldalakon közvetített épületfoglalás, az eredetileg 20 percesre tervezett gerillaakció keltette botrány valószínűleg sokakhoz eljutott volna, és délutánra akkora nézettséget ér el, amelyen keresztül felduzzasztotta volna az esti tüntetés létszámát. 

 

Kedd reggel Széll Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs bakizott akciózás közben az Emmiben: 

Árnyékra vetődtek Hadházyék az Emmiben

Iratkozzon fel hírlevelünkre