Sako iraki pátriárka: Szükség van a nemzetközi közösség segítségére!

Louis Raphael Sako felhívással fordult a nemzetközi közösséghez annak érdekében, hogy segítsenek az iraki közösség megmaradásában.

Louis Raphael Sako babiloni káld katolikus pátriárka levélben kérte a nemzetközi szervezetek és kormányok vezetőit, hogy az anyagi segítségnyújtás mellett imával is segítsék a Közel-keleti keresztényeket.

„Két évvel az ISIS uralma alól való felszabadulás után a Ninive-fennsíkon élő embereknek még mindig segítségre van szüksége”.

A pátriárka kiemelte, hogy az irakiak nem akarják elhagyni a hazájukat, a nemzetközi segítség éppen ezért nélkülözhetetlen. Emellett azok is hazatérhetnének, akiket elüldöztek, vagy más okból kellett elhagyniuk a lakóhelyüket.

A helyi egyházi vezetők összefogásával és a nemzetközi segítséggel új projekteket lehetne elindítani a mezőgazdaságban, növelni lehetne az állatállományt és a kereskedelmi forgalmat – tette hozzá.

Sako bíboros emellett arra kérte a keresztényeket, hogy az adventi időszakban imádkozzanak Irakért, különösen az északi Ninive-fennsík térségéért.

Szakértők és a térségben dolgozó segélyszervezetek szerint a legnagyobb problémát az infrastruktúra hiánya jelenti. Az úthálózat és az alapvető biztonság garantálása nélkül problémát jelent a segélyszállítmányok eljuttatása is.

Irakban az Iszlám Állam térnyerése óta a keresztények száma jelentősen csökkent, az egyházi vezetők pedig attól tartanak, hogy ha ez a folyamat mérséklődik ugyan de nem áll meg, a kereszténység végképp eltűnhet Irakból, ezzel jelentősen befolyásolva a Közel-keleti vallási térképet.

 

Forrás és kép: CNA

Iratkozzon fel hírlevelünkre