Új bázist kereshet az Iszlám Állam

Vezetőjének halála után Malajziában telepedhet meg a terrorszervezet - figyelmeztetett a maláj belügyminiszter.

November 27-én tett nyilatkozatában arra figyelmeztetett Muhyiddin Yassin, Malajzia belügyminisztere, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet új bázis kialakításához láthat hozzá korábbi vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi halála után – számolt be az eseményről az International Christian Concern.

A transznacionális bűnözés témájában megtartott 13. ASEAN miniszteri gyűlés plenáris ülésén felszólaló Muhyiddin mindenkit biztosított arról, hogy

a maláj hatóságok továbbra is készültségben maradnak, annak ellenére, hogy a múlt hónapban a terroristavezér öngyilkos lett az amerikai haderők szíriai rajtaütése közben.

„Úgy gondoljuk, al-Baghdadi halála új fejezetet nyithat a Daesh (az Iszlám Állam arab neve –  a szerk.) terror-működésében. A hatalmas szír és iraki területvesztéssel új bázis után nézhetnek”– mondta Muhyiddin.

Hozzátette, hogy a korábban elvándorolt és most visszatérő terroristák az online radikalizációval és a magányos akcióikkal jelentős nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek.

Az elmúlt hat évben a maláj királyi rendőrség az ISIS 25 akcióját hiúsította meg és 512, a terroristákhoz köthető embert fogott el.

Malajziában a 2016-os jakartai merénylet óta riadókészültség van.

 

Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre