A nemzeti kultúra átadása nélkül sérül az identitás

Folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatának Nemzedékről nemzedékre című konferenciasorozata november 25-én, a Pesti Vigadóban a konferenciát követően népzenei koncert, és Vetró Mihály rendezésében a Nádudvari Kézműves Iskola növendékeinek és tanárainak alkotásaiból válogatott kiállítás várja az érdeklődőket.

Az MMA a 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenetanár által kezdeményezett konferenciasorozat az elmúlt években a népművészet, mint alapérték átadásának közösségi és intézményi rendjéről értekezett. Tájékoztatásuk szerint idén a művészettel nevelés közösségi formáinak és intézményi rendszerének fontosságát, nélkülözhetetlenségét elemzik.

Mint írták, az anyanyelvű kultúra – nyelv, zene, tánc, kézművesség és tárgyi kultúra, szellemi kultúra és szimbólumrendszer – megfelelő átadása nélkül sérül a nemzeti identitás, a haza iránti elköteleződés. Ennek erősítése kiemelt pedagógiai feladat, amelyre kitűnő példákat és még több lehetőséget tudnak felmutatni az előadók.

A Nemzeti azonosságtudat – művészettel nevelés című konferencián köszöntőt mond Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, bevezetőt tart Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Az egész napos rendezvényen előadást tart Harangozó Imre, Szabó Gyula atya, Pécsi Rita, Juhász Zoltán, Jánosi András, Konthur Mária, Savanya István, Szerényi Béla, Várszegi Tibor és Horváth Szilárd.

Este Mostan kinyílt egy szép rózsavirág címmel koncertet rendeznek a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad termében.

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött!  Jelentkezni itt lehet.

Forrás: MTI – Fotó: mma.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre