Vitályos Eszter: Szent István irányt, célt és hitet is adott

Szent Istvánt nem pusztán államalapítónak, hanem nemzetegyesítőnek is nevezzük, ugyanis túl azon, hogy igazgatási értelemben állammá szervezte az országot, irányt, célt és hitet is adott – jelentette ki Vitályos Eszter szombaton Budapesten.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárral állami kitüntetéseket, kulturális elismeréseket és a Népművészet Mestere díjakat adta át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. Vitályos Eszter hozzátette: Szent István olyan egységet teremtett, amely Istenhez legalább annyira hű, mint hagyományaihoz, amely oldhatatlan kötelékkel fűz át minden embert, aki e földön született, élt, alkotott és átadta tudását gyermekeinek, unokáinak, utódainak.

Ez a kötelék, a kultúránk tartotta egyben a nemzetet a magyarság zivataros századaiban. Így Szent István nemcsak államalapító és nemzetegyesítő, de hagyományteremtő vezető is volt

– jegyezte meg. A kitüntetettekhez szólva Vitályos Eszter úgy fogalmazott, önök, akik ma itt vannak Szent István munkáját végzik. Hozzátette, hogy naggyá kétféleképpen válhat az ember: vagy Szent Istvánként, Széchenyiként, Petőfiként nagy tetteket visz véghez, vagy olyan kis tetteket, amelyek egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak.

Akár életeket és sorsokat fordítanak a helyes irányba és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát

– mondta Vitályos Eszter. A díjátadó ünnepségen a Magyar Érdemrend elismerések mellett egyebek mellett Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Móra Ferenc-díjat, Népművészet Mestere díjat, Pauler Gyula-díjat, Pro Cultura Hungarica díjat és Szinnyei József-díjat adtak át a kitüntetetteknek.

(MTI)

A címlapképen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt állami díjak és közmûvelõdési elismerések átadóünnepségén a Pesti Vigadóban 2022. augusztus 19-én.
MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre