Tizenkét új kötettel készül az MMA Kiadó az Ünnepi Könyvhétre

Kányádi Sándorral folytatott beszélgetésekkel, Grendel Lajos elbeszéléseivel, Horkay Hörcher Ferenc esszéivel és William Shakespeare szonettjeinek új fordításaival készül a 94. Ünnepi Könyvhétre az MMA Kiadó. Az esemény előtti sajtótájékoztató házigazdája Juhász Judit, az MMA szóvivője volt.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a köteteket bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: több mint öt éve művészeti értékeink bemutatására, értékmentő, értékteremtő céllal alapította meg az MMA saját kiadóját. E koncepció jegyében immár több mint 200 könyv jelent meg a kiadó gondozásában. Emellett a kiadó filmekkel is foglalkozik, melyekből több mint háromszázat készítettek az elmúlt évek során. Az akadémikusi testület idén tavasztól háromszázhatvanöt főre emelkedett. Richly Gábor elmondta, az idén megjelentetett 12 könyv jóval szélesebb merítést ad mind a Magyarország területén, mind a határon túl élő magyar művészek életéből.

A határon túli magyar művészeken és a Kárpát-medencén túlmutató perspektívát igyekszik bemutatni a magyar közönség számára

– emelte ki beszédében az MMA főtitkára.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. (Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián)

A könyvheti újdonságokat Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó ügyvezetője, valamint az MMA Kiadó munkatársai mutatták be. A könyvek között van Cs. Szabó László életmű-sorozatának új darabja, melynek kapcsán Pécsi Györgyi Ottlik Gézát idézte: 

Más országnak talán lehet jó írója rossz jellemmel. Mi ehhez egy kicsi ország vagyunk, nálunk furcsa módon a jellembeli gyengeség, a gyávaság, vagy magánéleti linkség, enyhe csirkefogósság is áttételessé válik, mállasztani kezdi az írói tehetséget. 

Hozzátette, Cs. Szabó István volt az abszolút origó az emigrációs irodalom számára, hajlíthatatlan az erkölcsi és minőségi érzéke is. A kötetek ismertetője szerint Cs. Szabó László három írását a keletkezési idő logikája és történelmi viharok szeszélye rendezte egymás mellé, az Erdélyben, a Haza és nagyvilág, valamint a Két part az életmű gondolati és műfaji csúcspontja. Emellett egy másik életmű, Szilágyi Istváné is megtalálható lesz az Ünnepi Könyvhéten. 

Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó ügyvezetője. (Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián) 

Szatmári István, az MMA szerkesztője kifejtette a Shakespeare szonettjeinek újrafordított kiadványa kapcsán, hogy Fazekas Sándor munkája azért is különleges, mert egyszerre hagyománytisztelő, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetett a filológiai kötelezettségekre. Horkay Hörcher Ferenc esszéivel az MMA egy úgy sorozatot indítana el, magyar esszéisták munkáival. Ezek mellett Wehner Tibor szerkesztésében Kovács Péter festő, grafikus, monografikus albuma, valamint  Romano Guardini írásainak gyűjteménye is megtalálható lesz az MMA standjánál a Vörösmarty téren. Az iparművészet- és tervezőművészet-monográfiasorozat is folytatódik. Megjelent Keppel Márton munkája, a Hámory Judit belsőépítész életművét bemutató kötet. A Pars pro toto sorozatban Romano Guardini írásainak gyűjteménye A műalkotás lényege címmel látott napvilágot, míg Szekfü András Így filmeztünk sorozata a negyedik darabbal gazdagodott.

Palojtay Kinga, az MMA szerkesztője kiemelte, Szunyoghy András rajztudása mellett elképesztő az anatómiai tudása is, mely a legújabb munkájában, a Vadállatok anatómiai rajzaiban meg is mutatkozik. A művész könyveivel több generációnak segített a rajztanulásban – emelte ki.  Palojtay Kinga hozzáfűzte, az új kötetek között van a Lenzsér-Mezei Kata építész, ötvösművész munkáját bemutató Monstrancia című album is. A művész a 2021-ben Budapesten megtartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készítette el a kötetben bemutatott egyedi monstranciát. A kongresszus jelképévé vált szakrális tárgyat az oltáriszentség felmutatására tervezték az ünnepi körmeneteken és szentségimádásokon.

Palojtay Kinga és Szatmári István, az MMA szerkesztői. (Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián) 

Mint elhangzott, az MMA Kiadó az idén negyedik alkalommal lesz jelen önálló standdal a könyvhéten, ahol dedikálásokkal is várja az érdeklődőket a Vörösmarty téren. A június 8-tól 11-ig tartó 94. Ünnepi Könyvhéten a kiadó öt dedikálást szervez: június 10-én, szombaton Szunyoghy András, Szekfü András és Fazekas Sándor, június 11-én, vasárnap Lenzsér-Mezei Kata és Horkay Hörcher Ferenc várja az érdeklődőket. A kiadványokat az elmúlt évek sok más kötetével együtt az érdeklődők megtekinthetik és kedvezményesen megvásárolhatják a könyvhét 48-as pavilonjánál.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

(Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián)

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre