Malajzia tovább radikalizálódik

Szigorúbb szabályozásokat alkottak a misszionáriusokra. Nem véletlenül, ugyanis Malajziát tartják vallási szempontból az egyik leginkább színes országnak, ahol érzékeny egyensúlyt igyekeztek fenntartani – legalábbis eddig – a muszlimok, buddhisták, keresztények, hinduk és más vallásúak között.

Napjaink Malajziájában egyre több heves vita zajlik a vallási csoportok különbözőségeiből fakadóan, különösen a misszionárius tevékenységekkel kapcsolatban.

A kormány sokkal érzékenyebbé vált a vallási vezetők országba látogatására, illetve a misszionáriusok jelenlétére. Több bizottságot és tanácsot is létrehoztak annak céljából, hogy képesek legyenek naprakészen monitorozni a vallási összetűzéseket, illetve, hogy közelebbről vizsgálhassák a különböző vallások tisztségviselői és a misszionáriusok aktivitását.

A misszionáriusoknak mostantól számos engedélyt kell beszerezniük munkájukhoz, illetve a szóhasználatukban is korlátozták őket, bár ez utóbbit valószínűleg nehezebben ellenőrzik majd. Kétségtelen, hogy a misszionáriusok munkája mostantól jelentős akadályokba ütközik.

Többen borúlátóak az intézkedések miatt és temetik a vallásszabadságot.

Mujahid Yusof Rawa, Malajzia vallásügyi miniszterének nyilatkozata szerint az új intézkedések bevezetésére azért került sor, hogy óvják a nemzet kulturálisan és társadalmilag is törékeny természetét. Véleménye szerint Malajzia szétesik, ha nem helyeznek nagy nyomást az országra – írja az ICC.

A szélsőségesek és még a miniszterek is sokszor agresszív üzeneteket fogalmaznak meg. Ez, különösen a 2011-es, a háború kitörése előtti szíriai állapotokat ismerve, rendkívül aggasztó.

Tekintve, hogy az ország népességének nagy részét muszlimok képezik, a szélsőséges nézetek megjelenésével hamarosan tragikus dolgoknak nézhetünk elébe…

 

Fotó: Dennis Ignatius

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre