Lengyel miniszterelnök: Megengedhetetlen egy kultúrháború kirobbantása Lengyelországban

Az új lengyel kormány nem engedi meg, hogy bárki „ideológiai forradalmat” robbantson ki Lengyelországban; ha mégis kitörne egy ilyen „kultúrháború”, ebből a normalitás, a család értékei kerülnének ki győztesen - hangsúlyozta keddi parlamenti programbeszédében az októberi parlamenti választások eredményeképpen újból kormányfővé kinevezett Mateusz Morawiecki.

Elmondta: kormánya folytatni fogja családtámogatási politikáját, és újabb kedvezményeket vezet be. Ennek kapcsán hangsúlyozta: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt programja

„a kulturális identitás építésén, a házasságon és a családon alapul”.

Szerinte minél hangosabban beszélnek ma új családmodellekről, annál világosabb, hogy kisebbségi kísérletekről és megoldásokról van szó. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a kivételek váljanak normává, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gyermekek jövőjét a család szilárd alapjára kell építeni.

„A gyermekek érinthetetlenek, aki kezet emelne rájuk, (…) aki ideológiával mérgezné meg, aki elválasztaná szüleiktől őket, aki ideológiai tankönyveket írna számukra, az kultúrháborút akar kirobbantani Lengyelországban” – utalt Morawiecki a jelenlegi tantervekben szereplő iskolai szexuális felvilágosítás „liberalizációjáról” folyó társadalmi vitákra.

Hangsúlyozta: kormánya nem enged meg egy ilyen kultúrháborút.

„Ha mégis akadnának olyanok, akik kirobbantanák, mi fogunk győzni, a család fog győzni, mint igazi lengyel érték”

– tette hozzá. Kilátásba helyezte egy új demográfiai stratégia bevezetését is.

Morawiecki a lengyelországi jólét két alapelemének nevezte a családot és a vállalkozókat. A kis- és közepes vállalkozóknak az adójogszabályok egyszerűsítését és további adókedvezményeket ígért.

Az Európai Bizottság által bírált lengyel igazságügyi reformról szólva leszögezte: folytatni fogják a reformot, és lerövidítik a sokáig húzódó pereket.

Felhívta az összes parlamenti pártot, hogy járuljanak hozzá a már bevezetett kiegészítő nyugdíjprogramnak (PPK), valamint a nyugdíjalapokba fektetett egyéni megtakarítások védelmének és örökölhetőségének alkotmányba foglalásához. A széles konszenzusra azért lenne szükség, mert a PiS az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan nem rendelkezik alkotmányos parlamenti többséggel.

Megerősítette: folytatják az idén bevezetett 13. havi nyugdíj kifizetését, 2021-től pedig a 14. havi nyugdíjat is bevezetik. Az utóbbi azoknak a nyugdíjasoknak jár majd, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb 2900 zlotynál (mintegy 226 ezer forint). Idetartozik a nyugdíjasok többsége.

Külpolitikai témákról szólva kiemelte: Varsó kész vállalni a maga felelősségét Közép-Európáért és az Európai Unióért. Bemutatott egy hatpontos tervet az EU számára, amely a brüsszeli bürokrácia korlátozásáról, az igazságos adóztatásról, a versenyképességről, a szolgáltatások szabad áramlásáról, valamint Európa és az Egyesült Államok biztonságpolitikai szövetségéről szól.

Mateusz Morawiecki kormányáról a szejm kedden este tart bizalmi szavazást. A PiS abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban, így nem kétséges, hogy az új kabinet elnyeri a parlament bizalmát.

 

Forrás és fotó: MTI/Koszticsák Szilárd