Jövőnk a gyermek

Könyvbemutatót és konferenciát tartottak Budapesten a nemzet gyarapodásáért

Egyedülálló könyv született a népességfogyás megállításáról, amelyet kedden mutattak be Budapesten a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tartott demográfiai konferencián. – A Jövőnk a gyermek című kiadvány adalékokkal szolgál a népességgyarapodás társadalmi programjához – olvasható a könyv ismertetőjében. Az első kötetet Benda József és Báger Gusztáv szerkesztette, megalkotásában több mint 200 szakértő vett részt.

A gyermekvállalás lelki, erkölcsi és gazdasági kérdés egyaránt
 
A 21. század egyik kulcskérdését középpontba állító konferenciát Prof. Dr. Báger Gusztáv, a Monetáris Tanács tagja nyitotta meg. Az író-közgazdász bevezetőjében elmondta, a gyermekvállalás elsősorban lelki, erkölcsi vállalás, ugyanakkor szükség van a családok támogatásának fokozására ahhoz, hogy minél több gyermek születhessen Magyarországon. A gazdasági szakember konkrét javaslatokról is beszámolt, melyeket a könyv bővebben is részletez. Az egyik ilyen téma a nemzeti lakásprogram tervezete volt.
 
Sorskérdésről csak pozitívan
 
Első meghívott előadóként dr. Székely János megyéspüspök szólalt fel, aki Harrach Péter egykori családügyi minisztert idézte, egyik nagy sorskérdésként említve a demográfiai helyzetet. Elmondta, jelenleg semelyik európai ország nem tudja „újratermelni” önmagát. A mostani és a lehetséges jövőbeni demográfiai helyzetre is választ adhat a megyéspüspök gondolata, miszerint a szeretetből élet fakad.
 
Őt követően Prof. Dr. Mészáros József, a Barankovics Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a KDNP pártalapítványaként természetes, hogy a közjó előmozdítása érdekében a könyv és a műhelymunka mögé álltak. Mint mondta, a helyzet bár drámai, hiszen sok mindennek meg kell történnie ahhoz, hogy 200 év múlva is legyen magyarság, mégis pozitívan kell a kérdésre tekinteni. Ebben fontos szerepe van a Himnuszban is megüzent „jókedvvel, bőséggel” hozzáállásnak.
 
Demográfia a számok tükrében
 
Pleschinger Gyula MNB alelnök, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a demográfiai helyzetképet mutatta be a GDP számain és statisztikai adatokon keresztül. Felhívta a figyelmet, hogy a 2,5 körüli átlagos termékenységi rátát Ázsia és Afrika emeli, Európa viszont rontja, amely megváltoztatja a világon jelenleg fennálló demográfiai arányokat. Előadásában ismertette az MNB versenyképességi programjában szereplő demográfiai javaslatokat, köztük kiemelve a részmunkaidős foglalkoztatás jelentőségét a nők munkaerőpiaci visszatérése kapcsán. 
 
A kilábalás útján
 
Dr. Benda József, a tanulmánykötet társszerkesztője a demográfiai válságból való kilábalás lehetséges módját és eszközeit mutatta be társadalomtörténeti kitekintéssel, részletezve az okokat és a következményeket. Felhívta a figyelmet az együttműködés fontosságára, amely segít kezelni a problémák között említett társadalmi értékválságot. Az összetett megoldási javaslat egyik fő alkotójaként röviden ismertette a hivatásos szülők programjavaslatot, amely egy innovatív válasz lenne a többgyermekes családok és a társadalom számára egyaránt. 
 
 
Cselekedni kell
 
A konferencia zárásaként dr. Garaczi Imre, a könyv kiadója beszélt a mű jelentőségéről. Kiemelte, hogy az intézkedéscsomagot, a kutatási eredményeket már a rendszerváltáskor el kellett volna kezdeni. Úgy fogalmazott, át kell lendíteni a társadalmi cselekvés szintjére ezt az ügyet, hogy hosszútávú társadalmi értéke legyen, megakadályozza a magyarság pusztulását. Mint mondta, ehhez a következő tíz év demográfiai kulcsgondolatai benne vannak a könyvben.
 
3 év műhelymunka, 200-nál is több szakértő
 
A szerzők szerint Az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Alkotói Műhelyben készült tanulmánygyűjtemény innovatív módszertannal, új megközelítésben vizsgálja a demográfiai válság okait, a várható következményeket és a megoldáshoz vezető utakat. A hiánypótló könyv a nemzet gyarapodásáért született, egyúttal célja és eszköze, hogy éljenek jobban a többgyermekes családok. Az előadók közül többen is méltatták a kormány családtámogatási intézkedéseit, amelyeket rövid-, közép- és hosszútávú javaslatokkal kívánják segíteni.
 
Ahogy az alkotók fogalmaznak, ez a „vállalkozás” messze meghaladja mindegyikük és Szakértő Műhelyük egészének erejét, kompetenciáját, ezért méltányosnak és helyénvalónak tartják, ha fohászukban Isten áldását kérik, hogy a vezetők és olvasók kellő bölcsességgel és tisztelettel tekintsenek erre a munkára.
 
A gyermek és családbarát Magyarországért létrehozott alkotásról Bagdy Emőke korábban így vélekedett. „Ez a könyv, amelyet a nemzet lelkiismeretének, tudós agyának és érző szívének tekintek, több mint 200 egyakaratú, közös hitű, együttműködésre képes, a magyarság jövőjéért felelősséget érző önkéntes szakember alkotó közösségének három éven át folytatott együttgondolkodásából született”. 
 
 
Pálfalvi Milán
 
Kiemelt képünk forrása a Pixabay.
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre