Cornstein nagykövet: A CEU rektora nem tett meg mindent!

A CEU költözése körüli társadalmi vitát hónapok óta figyelemmel kísérjük. David Cornstein nagykövet szerint az egyetem költözése nem egyoldalúan a magyar fél akarata alapján történt.

David Cornstein budapesti amerikai nagykövet a napokban a HVG-nek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte a CEU Magyarországról történő elköltözése részben az egyetem rektorának, Michael Ignatieff-nek is tulajdonítható,

aki nem élt minden lehetőséggel annak érdekében, hogy az egyetemet Budapesten tartsa. 

Amint arról korábban írtunk, a CEU bécsi képzése sokkal inkább zajlik Budapesten, mint az osztrák fővárosban: csak egyes szakok hallgatóit vitték Bécsbe (nekik kollégiumot sem biztosít az egyetem), akik Magyarországon töltik a tanév nagyobb részét, ráadásul magyar-amerikai diplomát kapnak majd kézhez.

A budapesti nagykövet elmondta azt is, nem örül a személyét érő, sokszor alaptalan állításoknak, és úgy véli, nem tartozik feladatai közé a magyar kabinet nyílt bírálata. Diplomáciai munkája során igyekszik kompromisszumokat teremteni, mert a két ország kapcsolatának sikeressége csak így érhető el. 

Interjújában elmondta, az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok jelenlegi állapotának okai többek között arra vezethetőek vissza, hogy Donald Trump elnök elődjei nem figyeltek kellőképpen a Közép-Kelet-Európa népeire, így Magyarországgal sem törekedtek megfelelő kapcsolatok kiépítésére. Az elmúlt időszakban történtek érdemi változások. A 81 éves nagykövet roppantul sajnálja, hogy a jó hírű egyetem elkerült Budapestről, ugyanakkor mint üzletember nem a másik fél megértését, hanem a kompromisszum keresést tartja a diplomácia egyik legfontosabb eszközének. 

Forrás: HVG

Borítókép: a CEU épülete Bécsben. Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre