Félúton jár az immunerősítő roadshow őszi programja

Mint arról korábban beszámoltunk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Erzsébet Ifjúsági Alap Digitális Immunerősítő Programja folytatja a márciusban megkezdett országos középiskolai roadshow-ját. Az őszre tervezett tizenkét helyszínből hat iskolában már megtörtént a digitális „bukósisakok” kiosztása.

Hetente jelennek meg hírek arról, hogy a közösségi médiában milyen visszaéléseket követnek el az Y és az Alfa-generáció tagjaival szemben. Egy e-mail- vagy egy közösségi média-jelszó ellopása önmagában még nem biztos, hogy tragédia, de ha a tolvajok visszaélnek ezekkel az adatokkal, akkor komoly problémát is okozhatnak, nem beszélve a bankkártya-adatok kicsalásában vagy az internetes zaklatásban rejlő veszélyekről.

A Digitális Immunerősítő Program rendezvénye. Forrás: DIP

A kihívásokat felismerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Erzsébet Ifjúsági Alap (korábban Új Nemzedék Központ) által létrehozott Digitális Immunerősítő Program szeptember közepétől tizenkét középiskolába látogat el, ahol egész napos programokkal várják a diákokat és a tanárokat az online védelem jegyében. Az iskolai roadshow-kon filmvetítéssel, érdekes beszélgetésekkel, hekker show-val és interaktív online, illetve offline játékokkal hívják fel a fiatalok figyelmét az internetes világ kihívásaira és azok megoldásaira. A diákok mellett a pedagógusokra is gondoltak a szervezők, akik a „tanármegőrző programon” megismerkedhetnek az online bűnözés elleni hatékony védekezés eszközeivel.

A Digitális Immunerősítő Program rendezvénye. Forrás: DIP

Október végéig Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg, Kaposvár, Miskolc és Szolnok egy-egy középiskolája kapott digitális immunerősítő „injekciót”. Az első hat állomáson megközelítőleg háromezer diák és kétszázötven pedagógus vett részt a programokon, ahol több ezer DIP kiadványt, pendrive-ot, telefontöltőt, webkamera-takarót, RFID kártyatartót és további hasznos ajándékokat osztottak ki a feladatokat eredményesen megoldó diákok számára.

A Digitális Immunerősítő Program rendezvénye. Forrás: DIP

A középiskolák visszajelzése alapján a diákok a digitális védelem területén nagyon hasznos információkkal mélyítették el ismereteiket. Tanulságosnak találták, hogy az adathalászatot a saját bőrükön tapasztalták meg, és ténylegesen életszerű példákkal mutatták be az adatlopás és információszerzés folyamatát. A diákoknak sokat jelentett, hogy a talán már unásig hallott szülői és tanári intelmek komolyságát ténylegesen megtapasztalhatták. Az iskolák arról tájékoztatták a szervezőket, hogy számos diák a roadshow, majd az azt követő otthoni böngészés következtében jött rá: nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy biztonságban legyen az interneten. Legjobban a hekker show tetszett a diákoknak, ahol a résztvevők a saját szemükkel kísérhetik végig, miként csalhatnak csapdába az adatvadászok, és lophatják el a teljes digitális életünket néhány perc alatt.

A Digitális Immunerősítő Program rendezvénye. Forrás: DIP

A tervek szerint november közepétől Nyíregyháza, Debrecen, Veszprém, Esztergom, Sopron és Kecskemét egy-egy középiskolájába látogat el a program. A Digitális Immunerősítő Program célja, hogy idén összesen 7000 diák részesüljön az immunerősítő „injekcióból”.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre