Imázsfilm készült a keresztény ifjúsági misszió jegyében

Felkeltette az érdeklődésünket egy nemrégiben kihirdetett médiapályázaton díjazott remek videó, amely – nem több mint két percben – hitelesen és őszintén meséli el közel száz keresztény fiatal feledhetetlen, egyhetes nyári élményét. A táborban résztvevők örömeit, elmélyült pillanatait felelevenítő imázsfilmnek is tekinthető felemelő képsorokat fivére segítségével Heiszig Regő 11. évfolyamos piarista diák készítette az Észak-Duna Menti Nagyboldogasszony Közösség idei, nagymarosi táboráról. A fiatal alkotót azért kerestük fel, hogy mesélje el, miképpen született ez a remek munka, s milyen tervekkel indul a jövőbe.

A tábori élményekről a Mente Misszió, a Váci Egyházmegyei Ifjúsági Lelkészség eseményeit, programjait, életét bemutató honlap számolt be. A  tábori eseményekről Pesti Dóra hangulatos tudósítása olvasható itt

További fotók a táborról – Fotó: mente.hu

A tábor maga a váci egyházmegye hét régiójában zajló ifjúsági missziós tevékenységeinek egyike volt. Évente csaknem ezer fiatal fordul meg ezeken a régiós találkozókon és táborokban. E régiók ban olyan elkötelezett, aktív fiatalok nőnek fel, akik felnőttként később felelős tagjaivá válnak a saját egyházközségeiknek, s ott nem egyszer további közösséget is szerveznek.

Mente Misszió honlapja – Fotó: mente.hu

A filmben bemutatott nyári tábor témája ezúttal a szolgálat volt, a táborozó fiatalok Assisi Szent Ferenc élete nyomán járták körbe a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség kérdéskörét.

„Mentés” fiatalok Vác szívében – Fotó: mente.hu

Az ifjúsági régiók megalakulásának legelső tíz év során már – a lelkészség önkénteseinek és munkatársainak köszönhetően – több mint hatvan új közösség született és több ezer fiatal talált otthont az egyházban, megtérések sokasága, egyféle pünkösdi csoda tanúi lehettünk.

Az egyházmegye ifjúsági régiói, azok logói és megalakulásuk esztendeje – Fotó: mente.hu

A váci egyházmegye ifjúsági lelkészi hivatalát 2007-ben dr. Beer Miklós püspök hívta életre. A lelkészi megbízásnak, a régió önkénteseinek és Dr. Farkas László atya elszántságának köszönhetően vált aztán lassan egyházmegyei kiterjedésűvé, az egyházmegyét ifjúságpasztorációs egységekre, konkrétan hét régióra osztották, ezek mind egy-egy folyó-mente nevét viselik azóta. A lelkészség 2015 nyarától önálló székhelyet is kapott a Vác–Hétkápolnánál. Itt működik az Ifjúsági Iroda is, amely számos területen koordinálja az ifjúsági missziós munkát.

Az egyházmegyei lelkészi feladatkör – Fotó: mente.hu

Ez az iroda írta ki azt a médiapályázatot, amelyen Regő filmje is nyert. Az volt a pályázat célja, hogy olyan nívós imázsfilmek készüljenek, amelyek kedvcsinálóan, a lehető leghitelesebben számoljanak be a hét ifjúsági régió életének egy-egy epizódjáról, s tovább hassanak e misszió életét még nem ismerő fiatalok körében. A kiírás szerint jókedvűen, fiatalosan, lendületesen, ám az értékek bemutatásával pályázhattak a résztvevők. Tehát ennek egyik első helyezettje lett a pimaszul fiatal és tehetséges verőcei Heiszig Regő.

Tekintsék meg munkáját!

Ilyen a mi régiós táborunk médiás pályázat másik nyertes videója.🥇🤩Fogadjátok szeretettel Heiszig Regő pályázati művét!😊A hozzá tartozó sztorit itt olvashatjátok: http://mente.hu/ilyen-a-mi-regios-taborunk-nyertes-video-2-0-rego/Zene: Say Yes – Michelle Williams#ilyenamiregiostaborunk #videópályázat #ed2019

Közzétette: mente.hu – 2019. november 5., kedd

És most valljon a fiatal alkotó:

– Kimondottan a pályázatra készült ez a remek munka?

– Ha a pályázatot nem hirdetik meg, akkor is elkészítettem volna ezt a filmet, mert régi „mentésként” mindenképpen szerettem volna megörökíteni már az egyik eseményt. Tudtommal a táborokról még hasonló videó nem készült, ezért izgatott ez a feladat. Most végre alkalom nyílt arra, hogy az idei tábort végigvideózzam és -fotózzam, az utómunkákat teljesen magam végeztem.

– Akadt nehézséged a forgatás közben?

– Elég nehéz volt észrevétlenül filmezni az eseményeket, sokan nem szeretik, ha „meglesik” őket, azért nekem az volt a legnagyobb kihívás a forgatás során, hogy úgy kapjam el a jó pillanatokat, hogy azt ne vegyék észre. Továbbá néhány stresszes helyzet is előállt a drónozás során, például, amikor a kilátóban oly sokan összezsúfolódtunk azon a kis helyen. Mivel a  vágás nagyon aprólékos feladat volt, ezért jó pár napot igénybe vett az utómunka.

Dicsőítő éneklés a táborban – Fotó: mente.hu

– A néző számára a filmedben talán épp a legnagyobb élmény a jó ritmusú remek vágás, a zene ritmusára tovagördülő képek, jó ütemben váltakoznak a drónos és a földi felvételek, kedvesek, sokat mondóak a megörökített arcok. Rendkívül felemelő a vége, ahogy a fiatalok a Hegyestetőn álló kilátótoronyban ég és föld között integetnek, szép az eleje, üzenetértékű a vége, szóval komoly munka az egész! Két percben egy hetet úgy foglaltál össze, hogy elképzelhetetlen kedvet kapni ahhoz, hogy egy korod béli fiatal ne vegyen részt rajta.

– Köszönöm a méltatást, nem sok visszajelzést kaptunk még eddig a filmjeinkre, és talán ez a díj volt az első, hogy jó nyomon járunk. Valóban úgy próbáltam felépíteni a videót, hogy az elején elhangzó lassúbb szám alatt a tábor lelki részét igyekeztem megmutatni, érzelemteli arcokat videóztam, aztán a második részben elhangzó dalra – ami egyébként a tábori dalunk is volt – arra vágtam meg a filmet, így nem véletlen, hogy az ott szereplő táncoló lány e dalt énekli éppen.

– Mióta foglalkozol filmezéssel?

– Pár éve kaptunk rá a tesómmal, van egy DunakanyAIR nevű csatornánk, ott vannak az eddig elkészült munkáink, zömében inkább a testvérem videói. Nem régóta már én is médiás lettem az Észak-Dunában (Észak-Duna Menti Nagyboldogasszony Közösség – a szerk.), azt hiszem, itt még sok feladat vár rám. Vettünk egy komolyabb kamerát a bátyámmal, szeretnénk tovább fejlődni.

– Ahogy elnéztem az eddigi munkáidat, nem áll tőled távol a képi-verbális kreativitás és játékosság. Tervezed hosszabb távon, hogy vizuális pályára lépsz?

– Gondolkodom már valamilyen filmes szakmán, de egyelőre a nyerő a szervezetpszichológia, ami iránt jelenleg leginkább érdeklődöm. Felnézek sok influenszerre, akik életvezetési tanácsokat tudnak adni. Érdekel ez a téma, most olvasom épp egy amerikai pszichológus, Sean Covey könyvét arról, hogy mi a kiemelkedően eredményes fiatalok hét szokása. Egyelőre nem dőlt el, hogy merre tovább, annyi biztos, hogy érdekel a filmezés, és szívesen dolgozom az Észak-Duna közösségünk számára.

A két boldog Minioscar-díjas, Dénes Zakariás és Heiszig Regő – Fotó: mente.hu

***

A második helyezett, Dénes Zakariás filmje is figyelemre méltó munka lett, ideidézzük:

Iratkozzon fel hírlevelünkre