Harmincmilliós magyar állami támogatással újult meg az iskola

A Hargita megyei Székelyvarságon (Varsag) vasárnap felavatták a helyi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 30 millió forintos magyar állami támogatással felújított épületét.

A székelyvarsági iskolaavató a templomi szentmisével kezdődött, majd az iskolánál folytatódott. A résztvevőket Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is köszöntötte.

A politikus az esemény után az MTI-nek elmondta: a magyar állam fontosnak tartja a magyar oktatási rendszer megerősítését, hogy minden magyar és vegyes házasságban született gyerek a bölcsődétől az egyetemi szintig magyarul tanulhasson. Hozzátette: a magyar nemzetpolitikának a következő években is az identitás megőrzése, megerősítése, a családok és a magyar gazdaság megerősítése áll a középpontjában.

Potápi Árpád János hangsúlyozta a magyar közösségnek rendkívül fontos, hogy minden szinten képviselve legyen, és meg tudja mutatni az erejét. A politikus arra kérte az ünnepségen megjelenteket, hogy aszerint szavazzanak, ahogy a misén a plébános úr is javasolta: arra adják a voksukat, akinek a nevét könnyen el tudják olvasni.

A Székelyudvarhelytől 32 kilométerre északra fekvő Székelyvarságon közel 1600-an laknak, a 2011-es népszámláláson a lakosság 99,7 százaléka vallotta magát magyarnak. A település Kőrösi Csoma Sándorról elvezett 8 osztályos iskolájában mintegy 200 gyermek tanul. Székelyvarság határában,  szintén magyar állami támogatással, ülőliftes sípálya épül.

Forrás: MTI – MTI/Veres Nándor