Indonézia kétélű törvényei

Indonézia legutóbbi törvénytervezete a vallási kisebbségek, sőt a bennszülött lakosok szempontjából is aggasztó irányba terelné a szigetvilágot. A blaszfémia-törvények kiegészítései akár szolgálhatnák is a közérdeket, az ehhez szükséges feltételek viszont nem adottak.

Szeptemberben Indonézia nekilátott, hogy felülvizsgálja az ország büntetőjogi törvényeit. 

A revideált törvények között ott vannak azok is, amelyek a blaszfémiát érintik. Widodo elnök a tervezet megszavazását napirendre tűző parlamenti ülést elhalasztotta, hogy még több időt biztosítson a döntéselőkészítésre.

A 304-től 309-es cikkelyig szerepelnek a BTK-ban a blaszfémia-törvények, azonban az eddigiekhez képest, az ilyen módon elkövethető potenciális bűncselekmények listája, valamint az elkövetésükért kiszabható ítéletek listája drasztikusan kibővült.

A kormány a bővítést azzal indokolja, hogy eddig nem volt egészen pontosan lefektetve, mi minősül istenkáromlásnak és mi nem. A föld legnépesebb, muszlim többségű országában ez rendkívül pozitívan is csenghet, azonban azt is mindig számításba kell venni, hogy a vallási kisebbséghez tartozó emberek nem minden esetben tudják az igazukat érvényre juttatni. Az aggodalmak így főleg abból származnak, hogy a törvénykiegészítésnek csupán a rosszabbik felét fogják megtapasztalni.

Az indonéz alkotmány szerint a szigetvilágban vallásszabadság van, azonban minden polgár köteles megjelölni az állam felé, hogy milyen vallású.

 

Fotó: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre