Vajon ki járna jól, ha az uniós pénzek közvetlenül a városokhoz érkeznének?

A főpolgármester szerint az uniós pénzeket közvetlenül a városoknak, és nem az országnak kéne kapnia. De miért is kéne megváltoztatni egy már jól működő rendszert?

„Már az önkormányzati kampány során is teljesen egyértelművé vált még a kevésbé vájt fülűek számára is, hogy a balliberálisok jelöltjei gyakorlatilag alapvető ismeretekkel, jogszabályokkal sincsenek tisztában, és azzal sem, hogy mi lesz a feladatuk, mi lesz a felelősségi körük, ha elnyerik az általuk megpályázott tisztségeket.” – kezdi sorait Novoszáth Péter a Magyar Nemzetben.

A napokban Karácsony Gergely a Gazeta Wyborzca nevű lengyel lapnak azt nyilatkozta, hogy az EU-s fejlesztési pénzeket közvetlenül Budapestnek, Prágának, Pozsonynak és Varsónak kellene megkapnia, nem pedig Magyarországnak, Csehországnak, Szlovákiának és Lengyelországnak. Azt is elmondta, hogy tervéről már egyeztetett Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, aki e kérdésben meglehetősen együttérző volt.

„Nem világos, hogy Karácsony Gergely számára miért magától értetődő a fennálló európai uniós jogszabályok áthágása, figyelmen kívül hagyása. Mindez persze azok után meglehetősen visszatetsző, hogy Angela Merkel a páneurópai piknik évfordulóján megdicsérte Magyarországot azért, mert jól, az itt élő emberek javára használja fel az EU-s pénzeket.” – írja.

Felidézi Karácsony Gergely sajnos elég gyér teljesítményét is, mint Zugló polgármestere, amely úgy összegezhető, hogy a városrész nem tudott élni a fejlesztési forrásokkal, szinte mindenről lemaradt. Az adatokat tekintve a Karácsony Gergely által vezetett Zuglót nemcsak Angyalföld, hanem a jóval kisebb népességű és területű Ferencváros és Terézváros is messze lehagyta, nem is beszélve a budai kerületekről vagy éppen Kőbányáról és Rákosmentéről.

„Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy akkor miért kellene megváltoztatni, szétverni egy olyan rendszert, ráadásul a meglévő megállapodásokat, jogszabályokat fölrúgva, amelyek esetében Magyarország különösen jól teljesít?” – teszi fel a kérdést.

A Karácsony által elképzelt megoldás során a korrupciós kockázatok is elképesztő mértékben nőnének meg, és nem nehéz kitalálni, kik is járnának igazán jól az új felállással – annyi bizonyos, hogy a jobboldali kötődésű települések egy fillér nélkül maradnának.

„A kormányzat kikerülésével, illetve a rendszer megváltoztatásával Karácsony ötletének lényege az, hogy nem a köz szolgálata, hanem a saját zsebük az első.” – zárja sorait.

A teljes írás itt olvasható.

Fotó: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre