Templomok bezárása ellen tüntetnek az algériai keresztények

Több száz algir keresztény vonult az ország keleti részén fekvő Bejaia város utcára, miután a hatóságok újabb templomokat zárattak be.

Algir keresztények százai tüntettek több városban a templombezárások ellen. A tüntetők keresztény dalokat énekeltek, és követelték, hogy szabadon imádkozhassanak  az általuk fenntartott imahelyeken.

Egy keresztény aktivista beszámolója szerint az elmúlt napokban tizenkét templomot zárattak be azzal az indokkal, hogy nem felelnek meg a hatóságok követelményeinek, és nem rendelkeznek új működési engedéllyel – írta a Linga.org arab nyelvű keresztény hírportál.

A helyi források szerint a hatóságok Tizi Ouzou tartományban bezáratták a Szent Biblia templomot is.  A térség legnagyobb keresztény imahelye már 1996-ban megkezdte működését, és ez idáig több mint ezerkétszáz misét tartottak a hívőknek.

Az algir hatóság erőszakkal rángatja ki a hívőket a bezárása ítélt templomból:

Az egyik tüntető szerint az algir vezetés országszerte akadályoztatja a templomok működését. Az elmúlt években már több tucat templom ajtaját láncolták le, és állítottak őrt, hogy senki ne mehessen be.

Az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Bizottsága (UNHRC) már több alkalommal is felszólította Algériát templombezárásai után, hogy biztosítsa mindenki számára a szabad vallásgyakorlást. Az ENSZ-hez tartozó bizottság felszólította az észak-afrikai ország kormányát, hogy hagyjon fel a keresztény kisebbségek zaklatásával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre