El a kezekkel Wass Alberttől! – nyilatkozatban védi az író emlékét az Erdélyi Magyar Néppárt

El a kezekkel Wass Alberttől! – írja csütörtöki közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt, azt követően, hogy szerdán élő adásban nevezte nácinak, majd náci kollaboránsnak a legendás írót Karácsony Gergely. A párt szerint a főpolgármester „sem többet, sem kevesebbet nem adott magából, mint amennyit ér”. 

„Karácsony Gergely, Budapest alig pár napja megválasztott főpolgármestere sem többet, sem kevesebbet nem adott magából, mint amennyit ér, amikor is fontosnak tartotta ország-világ elé tárni irodalmi és történelmi műveletlenségét azzal, hogy nácinak nevezte Wass Albertet” – írja csütörtöki közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt. 

A párt figyelmeztet:

„Karácsony Gergely nyilatkozatával egy platformra helyezkedett a román kommunista hatóságokkal, valamint a Wass Albertet több alkalommal is meggyilkolni szándékozó Securitatéval. 

Ezek után az sem lepne meg bennünket, ha a főváros zászlaját ismét megváltoztatná piros-sárga-kékre” – teszik hozzá. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt leszögezi: Wass Albert nem volt náci, sem náci kollaboráns. E tekintetben felelevenítik az Amerikai Egyesült Államok két ízben is meghozott döntését: az USA, miután átvilágította a területére menekült erdélyi magyar írót, két alkalommal is indokolatlannak tartotta, hogy háborús bűnök miatt kiadja őt.

„Karácsony Gergellyel ellentétben Wass Albert nagyságáról gazdag irodalmi életműve, soha meg nem tagadott, a legrosszabb körülmények között is felvállalt magyarsága, izzó hazaszeretete, nemzete érdekében végzett fáradhatatlan munkája beszél.

Örökségét ápoljuk és megbecsüljük. Karácsony Gergelynek pedig ezúton is gratulálunk főpolgármesteri tisztségéhez, így legalább nem kell visszamennie korábbi kerületi polgármesteri székébe, ahol eddigi „komoly” vezetői teljesítménye nyomán utódkommunista MSZP-s kollégái saját bevallása szerint is elásnák” – zárja közleményét az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége.

 

A teljes közlemény ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre