Búvópatakként segítené az abortusz népszerűsítését az ellenzék

Az elmúlt években nem csak a hazai, hanem a külföldi választások során is kiemelt témává vált az abortusz kérdése. Az önkormányzati választások kampányában számos ellentmondásos nyilatkozat született a hazai ellenzék oldaláról. Nehéz eligazodni azon is, hogy az újonnan megválasztott budapesti főpolgármester kiáll-e az emberi élet védelme mellett, vagy éppen az abortuszpártiak mellé sorakozik fel.

A Karácsony Gergely mögé beálló ellenzéki összefogás számos tagja a terhességmegszakítás mellett, azaz a magzat elvetése mellett foglalt állást, így a momentumos, szülész-nőgyógyász végzettségű Cseh Katalin is, aki egy rádióműsorban az abortusz és a botmixer közötti hasonlaton nevetett egy jót

Ezt követően születésnapja alkalmával a Facebookon adománygyűjtésbe fogott, mégpedig a Planned Parenthood abortusztámogató szervezet és abortuszklinika-hálózat számára.

Az amerikai intézményről köztudott, hogy kiáll a születés közbeni abortusz mellett is, valamint nyíltan az amerikai baloldalhoz köthető. Az egykor még az emberi fajnemesítést is pártoló PP évtizedek óta megosztja az amerikai közvéleményt: az illegális szervkereskedelemig elérő homályos gyakorlatai miatt az FBI is nyomoz ellene. Nemrégen pedig azt is bejelentették, hogy 45 millió dollárral szállnak be a Trump-ellenes kampányba a szenátusi helyekért.

Donáth Anna Momentumos EP-képviselő egy korábbi interjúban hangsúlyozta, hogy a megelőzésre kellene koncentrálni: „Mi is azt szeretnénk, hogy kevesebb abortusz legyen, azt pedig prevencióval lehet megoldani, erre az államnak oda kell figyelnie, és segítenie kellene a hozzáférhetőségét azért, hogy minél kevesebbet kelljen beszélni arról, hogy az abortusz mit jelent, és miként álljunk hozzá”. Az interjúban kifejtette azt is, hogy a „nők önrendelkezési joga alapjog, amivel kapcsolatban az államnak értékmentes szabályozást kell bevezetnie”.

Ez teljes mértékben ellentmond annak, hogy az élet a legnagyobb érték (ahogy kampánya végén kifejtette ezt a frissen megválasztott Karácsony Gergely), ugyanis értékmentesen hozzáállni egy születőben lévő emberi élethez csak az tud, aki semmibe veszi annak valódi értékét.

A most ellenzéki összefogás révén főpolgármesterré avanzsált Karácsony Gergely 2019. október 11-én úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy megválasztása esetén életpárti politikát kíván értékesíteni.

„Számomra az emberei életnél nincs fontosabb, és ma Budapest levegője, veszélyes közlekedése, roncsolt kórházai mind rövidítik az életünket” – mondta akkor, majd az ominózus szakasz később kikerült az interjúból.

A választás éjszakáján a Vasárnap.hu is megszólaltatta a frissen megválasztott főpolgármestert, valamint más ellenzéki pártok politikusait is. Karácsony Gergely akkor azt nyilatkozta, hogy „én életpárti politikát csinálok, nekem főpolgármesterként az a dolgom, hogy a budapestiek egészségesebb városban éljenek. Az ilyen szimbolikus ügyek szerencsére nem tartoznak a főpolgármester kompetenciája alá. A magam részéről azt viszont támogatom, hogy a főváros olyan prevenciós programokat vigyen, amelyek a nem kívánt terhességek megszakításához vezetnek.”

Két nappal később a Vasárnap szerkesztőségéhez eljuttatott levélben elnézést kért, valamint hangsúlyozta, hogy nyilatkozata rendkívül félreérthető volt. Hozzátette azt is, hogy nagyon jelentős problémának látja a nem kívánt terhességek nagy számát Magyarországon, és főpolgármesterként szívesen közreműködne olyan programok indításában, amelyek a nem kívánt terhességek megelőzését célozzák.

Kérdéseink elől többször is kitérve, a választás éjszakáján Cseh Katalin a Vasárnap tudósítójának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy „a magyar abortuszszabályozás teljes mértékben rendben van, és nem gondolom azt, hogy társadalmi konszenzus lenne a mögött, hogy ezt megváltoztassák. Én a jelenlegi törvényeket megfelelőnek tartom a jövőre nézve is”.

2018 augusztusában a Momentum egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy „támogatják ők is a sürgősségi fogamzásgátlás recept nélküli elérhetőségét, egy értelmes, korszerű szexuális felvilágosító program kidolgozását és a fogamzásgátló készítmények állami támogatásának bővítését”, mert szerintük „ezen eszközök segítségével csökkenthető a nem kívánt terhességek, így a művi abortuszok száma is.”

A magzat életére vonatkozó védelemre itt sem tettek semmiféle utalást.

Dobrev Klára EP-alelnök és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége egy interjúban szintén elmondta, hogy ítélkezés helyett inkább segítséget kellene nyújtani a nőknek. A következő mondatban pedig ezt azzal támasztotta alá, hogy ennek az anyagi terhei a nők pénztárcáját viselik meg. Aztán rátér arra, hogy vannak olyan nők, akik azért folyamodnak az abortuszhoz, mert nem tudnak olyan jövőt biztosítani a gyermeknek, amilyet szeretnének.

Ezek szerint Dobrev Klára jobb megoldásnak tartja, ha a gyermek meg sem születik, elvéve ezzel a lehetőséget attól, hogy egyáltalán esélye legyen boldogulni az életben.

Az ellenzéki politikusok hozzáállásából az rajzolódik ki, hogy szinte kizárólag az édesanya szempontjából közelítik meg a kérdést, mit sem törődve a születendő gyermek életével, amit a magyar alkotmány szerint is kiemelt védelem illet meg.

 

 

Fotó: MTI, Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre