A katolikus egyház beleszólást kér a Notre-Dame felújításba és újjáépítésbe

A párizsi katolikus egyházmegye illetékese kedden arra figyelmeztetett, hogy az egyház semmi olyan változtatást nem akar a tűzvész után újjáépülő Notre-Dame-székesegyházon, amely nem a beleegyezésével készül.

Az újjáépítés során a katedrálison tervezett változtatásokhoz az egyház beleegyezését kellene kérni

– szögezte le Benoit de Sinety, a párizsi egyházmegye vezető tisztségviselője.

Lángok emésztik a felújítás alatt álló párizsi Notre-Dame-székesegyház tornyát 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete. – MTI/EPA/Ian Langsdon

A székesegyházban 2019. április 15-én keletkezett tűz, amely elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot. Emmanuel Macron francia elnök korábban arról beszélt, hogy a katedrális öt év alatt akarják helyreállítani, és ehhez nemzetközi pályázatot hirdetnek, amelyben azt is vizsgálják, hogy a székesegyház tűzben megsemmisült tornyát kortárs építészeti megoldással helyettesítsék.
Bár a francia törvények szerint a székesegyház az állam tulajdona, de az egyház használja vallási célokra.

„Amiről szó van, az az épület valódi természetének, szellemének, lényegének és történetének megőrzése”

– fogalmazott de Sinety keddi sajtóértekezletén.

Patrick Chauvet, a katedrális esperese hozzátette:

„sok alázat szükségeltetik, ha valaki egy olyan épületen dolgozik, mint a Notre-Dame”.

Franck Riester kulturális miniszter egy másik sajtóértekezleten

arra tett ígéretet, hogy az egyháznak és a városi hatóságoknak is lesz beleszólása a felújításba, bár a végső szót a tulajdonos, az állam mondja majd ki.

Riester szerint egy ilyen jelentős épület esetében, amelynek ilyen fontos vallási szerepe van, meg kell hallgatni az érdekelt feleket. A hivatalos felhasználónak pedig van szava ebben, méghozzá alapvető beleszólása – tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a restaurálással kapcsolatos döntéshozatali folyamatban építészeti pályázat vagy ahogy fogalmazott, „ötletek versengése” is helyet kaphat.

Notre-Dame-székesegyház oltára, festett üveg ablakokkal – Párizs, 2013. október 25. – Wikipedia

A Notre-Dame a 12-14. században épült, de a 93 méter magas huszártornya, amely a tűzben megsemmisült, a 19. századi restaurátor, Eugene Viollet le Duc tervei nyomán készült.

Riester a székesegyház felújítási munkálataival kapcsolatban arról számolt be, hogy a következő hetekben azt a tönkrement, részben megolvadt állványzatot távolítják el, amelyet a tűz előtt a tervezett felújítási munkák miatt építettek a toronyhoz. Ez a „nagyon összetett munka” négy-hat hónapot vesz majd igénybe – tette hozzá.

A székesegyház fő falai biztosan állnak, de a mennyezet néhány kőboltozata még veszélyben van, és meg kell tisztítani a törmeléktől. A miniszter hangsúlyozta, hogy az eddig elvégzett munka dacára a Notre-Dame még mindig nincs teljes biztonságban.

A miniszter azt is bejelentette, hogy mindeddig 922 millió eurós (306 milliárd forintos) felajánlás érkezett a székesegyház helyreállítására, s ebből eddig már 104 millió eurót (35 milliárd forintot) ki is fizettek.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre