Ahol nincs polgármester-választás: Balatonszepezd

Október 13-án nem minden magyarországi településen döntenek, döntöttek a polgármester személyéről, ugyanis több helyi választási iroda megállapította, egyetlen polgármesterjelölt sem kérte a választási bizottságtól nyilvántartási kérelmét, így az önkormányzati választáson csak a képviselőtestület tagjait tudják megválasztani. Nincs ez másként Balatonszepezden sem.

A szepezdiek dupláznak

Az apró Veszprém megyei település lakói megdöbbentve értesültek a szeptember 9-i választási bizottsági ülés határozatáról, mely szerint október 13-án nem választhatnak polgármestert, mivel egyetlen polgármesterjelölt sem adta le ajánlócéduláit. Az elmúlt napokban különböző szóbeszédek keltek szárnyra Balatonszepezdről, mely szerint nem is lesz önkormányzati választás. Megnyugtathatunk minden érdeklődött: lesz választás Balatonszepezden, ráadásul kétszer is! Elsőként október 13-án járulhattak a helyiek az urnákhoz, ahol a négyfős képviselő-testület tagjairól szavazhattak. A polgármester személyéről azonban december 8-án, időközi választás során dönthetnek.

A festői szépségű Balatonszepezden jártunk, ahol dr. Sebestyén László Imre független polgármesterrel beszélgettünk a kialakult helyzetről és eddigi pályafutásáról.

– 2014 őszén öten indultunk a polgármesteri tisztségért: négy helyi jelölt, valamint én budapestiként. Korábban, tíz évig a Szepezdi Fürdő Egyesület elnökeként vettem részt a közéletben. Úgy vélem, hogy sikeres polgármesteri ciklusom volt. A faluban többen mondják, hogy polgármesterségem és a képviselő-testület munkája nyomán számszerűen több beruházás történt a faluban, mint az elmúlt ötven év alatt. Az elért eredményeknek magam is nagyon örülök, de most letelt az öt év, amit polgármesterként vállaltam – mondta el a település első embere.

dr. Sebestyén László Imre független polgármester

– Meglátásom szerint sokan úgy gondolták, hogy egy ilyen sikeres ciklus után folytatom polgármesteri feladatomat, talán ezért nem indultak mások. A decemberi időközi választáson most már biztos lesz elég jelölt, így lesz új polgármestere Szepezdnek. Mindenesetre azt vállalom, hogy október 13-a és december 8-a között ellátom a polgármesteri teendőket, így Balatonszepezd egyetlen napra sem marad polgármester nélkül – nyilatkozta a jelenlegi állapotról.

Hogyan alakul a szepezdiek jövője?

Dr. Sebestyén László Imre elmondta, a következő hetekben azon lesz, hogy segítse a helyieket abban, hogy az elkövetkezendő időkben is egy jó polgármester legyen a település élén. Mint mondta, a vezetőknek fel kell ismernie a változás követelményeit, és szembe kell nézni azzal a problémával, mely a többi Balaton-menti településre is hatással van, hogy a fiatalok elhagyják a vidéket munkahely hiányában.

– Meggyőződésem, hogy az idegenforgalom lesz az irányító ágazat, ezért ezen az úton kell elindulni. Viszont figyelni kell arra, hogy a nyaralótulajdonosok és a helyiek közötti feszültség oldódjon. Nehéz a helyes arányokat megtalálni, de úgy érzem, hogy eddig ez Szepezden sikerült. Nekünk nincsenek katedrálisaink, nincsenek ókori emlékhelyeink, nincsenek wellness-szállóink, mi egy kis nyugodt, csendes, harmonikus település vagyunk – mutatott rá.

Október 13-án az egyik urna üresen marad

Mivel Balatonszepezden 390 fő a választópolgárok száma, a polgármesteri jelöltséghez csupán 12 darab ajánlóív szükséges. A polgármesterjelöltek a választáshoz szükséges ajánlóíveket november 4-én 16 óráig adhatják le. Az időközi polgármester-választás pedig december 8-án lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre